Izraeli offenzíva Rafahban és a Gázai övezetben

Izrael pénteken folytatta a Gázai övezet bombázását, és tankjaival Rafah nyugati széléig nyomult előre, miközben az Egyesült Államok katari és egyiptomi közvetítőkön keresztül próbálja előmozdítani a tűzszüneti tárgyalásokat.

Az izraeli hadsereg a Gázai övezet középső és déli részeit érte támadásokkal, és a tankok Rafah városáig hatoltak be, amelyet egy hónappal korábban kezdtek el támadni. A város nyugati részén izraeli katonák is megjelentek. Egyiptomi lakosok számoltak be arról, hogy a tankok a határig értek. A hadsereg pénteken közölte, hogy Rafah városban folytatta támadását, és a térségben alagutak lejárataira és fegyverekre bukkantak. A tűzszüneti tárgyalások egyelőre nem hoztak áttörést, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok közvetítők segítségével igyekszik közös megállapodást elérni a bebörtönzött palesztinok és az izraeli túszok ügyében.

Május végén egy rafahi menekülttábor elleni izraeli légicsapás következett be, amelyet a Hamász rakétatámadása előzött meg Tel-Aviv térségében. Az izraeli kormányfő, Benjámin Netanjahu a rafahi támadást "tragikus hibának" nevezte.

A Gázai övezet északi részén, Hán Júnisz városában is több halálos áldozatot követelt egy izraeli csapás, és egy iskolát ért támadásban három ember vesztette életét, ahol kitelepített családok leltek menedéket. Az izraeli hadsereg szerint a Hamász a felelős a magas civil áldozatszámért, mivel állításuk szerint a szervezet lakott területeken, iskolákban és kórházakban helyezi el fegyvereseit. A Hamász ezt tagadja, miközben az ENSZ és több humanitárius szervezet Izraelt vádolja a háborúban való aránytalan eljárással, amit Izrael szintén tagad.

A gázai konfliktus 2023. október 7-én robbant ki, amikor a Hamász fegyveresei Izrael területére hatoltak be, több mint 1200 embert megölve és több mint 250 tússzal távozva. Az izraeli ellentámadásnak eddig legalább 36000 palesztin áldozata van, és a régió több mint kétmillió lakosának jelentős része kénytelen volt elhagyni otthonát. Az október közepén megindított gázai szárazföldi hadműveletben kétszázkilencvenöt izraeli katona esett el.

A novemberi egyhetes tűzszünet óta több kísérlet is történt egy újabb szünet elérésére, de Izrael nem fogadja el a Hamász követelését a teljes kivonulásra. Közben a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) nemzetközi elfogatóparancsot kért a Hamász vezetőivel és az izraeli miniszterelnökkel szemben, ami miatt az amerikai Képviselőház törvényjavaslatot fogadott el a bíróság szankcionálásáról.

Az izraeli hadsereg péntekre teljes egészében elfoglalta a palesztin Gázai övezet és Egyiptom határán fekvő sávot, az úgynevezett Philadelphi-folyosót. A hadsereg már a múlt héten bejelentette, hogy "műveleti ellenőrzést" hozott létre a gázai-egyiptomi határ teljes vonalán, de akkor még nem foglalták el a teljes határsávot. A helyszíni beszámolókra hivatkozó pénteki jelentések szerint azóta már harckocsikkal is felvonultak a sávon. A Philadelphi-folyosót eredetileg demilitarizált övezetnek szánták, hogy elválassza a Gázai övezetet Egyiptomtól. Az övezet középső részén, Deír-al-Balah menekülttábornál az izraeli egységek szintén alagutakat tártak fel, és lerombolták az iszlamista fegyveresek katonai építményeit, infrastruktúráját.