Izrael az ENSZ gyermekellenes erőszakot listázó jelentésében

Az ENSZ főtitkára, Antonio Guterres jelezte, hogy Izrael is bekerülhet azon országok és csoportok listájára, amelyeket a háborús konfliktusokban gyermekek elleni erőszakért felelősnek tartanak.

Tavaly a tálibok Afganisztánban és az Iszlám Állam Irakban kerültek be az ENSZ által összeállított jelentésbe, amely a konfliktusok során gyermekek ellen elkövetett erőszakért felelős csoportokat sorolja fel. Az idei jelentésben a Hamász mellett Izrael is szerepelhet, amelyet a Gázai övezetben kirobbant konfliktus kapcsán vádolnak elfogultsággal a palesztin oldallal szemben. A Hamász október 7-én indított támadást Izrael ellen, amely során 1200 embert öltek meg, és több mint 240 embert – köztük nőket és gyerekeket – ejtettek túszul. Izrael válaszul offenzívát indított a Gázai övezet ellen, a Hamász felszámolása érdekében.

A konfliktusnak eddig több mint 35 ezer áldozata van a Gázai övezetben, a palesztin egészségügyi minisztérium adatai szerint, és az áldozatok több mint kétharmada gyermek. Guterres ezt az adatot hozta fel indokként, amiért Izraelnek szerepelnie kellene a jelentésben. Az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu visszautasította ezt a felvetést, és kijelentette, hogy az ENSZ döntése nem változtatja meg az izraeli védelmi erők (IDF) erkölcsi állását. Az izraeli ENSZ-nagykövet a jelentésbe való bekerülés lehetőségét sokkolónak, szégyenteljesnek és visszataszítónak nevezte.

Guterres korábban is került már kritika kereszttüzébe Izraellel kapcsolatos állásfoglalásai miatt. Beszélt arról, hogy az izraeli megszállás hogyan nehezíti meg a palesztinok életét, akiknek a földjeit bekebelezték, erőszak vette őket körül, gazdaságukat leszorították, népüket kitelepítették és otthonaikat lerombolták. Később azonban úgy nyilatkozott, hogy szavait félreértelmezték azok, akik szerint ezzel igazolta volna a Hamász terrortámadásait.