Hölvényi György a KDNP Néppártban maradásának okairól beszélt

Interjút adott Hölvényi György, a KDNP EP-képviselője a Mandinernek, amelyben kifejtette, miért maradnak a Fidesz által háborúpártinak bélyegzett Európai Néppártban, és milyen feltételek mellett hagyhatnák el azt.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) képviselője, Hölvényi György elmondta, hogy a Néppártban számos barátjuk, harcostársuk és szövetségesük található, ami indokolja a pártcsaládban való maradásukat. Hölvényi szerint, ha a kereszténydemokrata és konzervatív gondolkodás végleg háttérbe szorulna a Néppártban, az a párt egységének megbomlásához vezethetne, de jelenleg még nem tartanak ezen a ponton, és a KDNP a múltja miatt sem tervezi a kilépést. Hölvényi hangsúlyozta, hogy amikor három éve a Fidesz kilépett a Néppártból, a nemzeti posztot nem lehetett csak úgy feladni, és valakinek képviselnie kell a magyar érdekeket, valamint a magyar elképzelést a kereszténydemokráciáról. A képviselő úgy véli, hogy ha ő jelen van a vitákban, a Magyarország elleni támadások lényegesen tompábbak lehetnek.

Hölvényi szerint eljöhet az a pont, amikor a KDNP-nek nincs maradása a Néppártban, mivel mint európai kereszténydemokrata tagpárt, felelősséget viselnek az egész európai kereszténydemokrácia jövőjéért.

A KDNP részvétele a Néppártban különösen aktuális téma, tekintettel arra, hogy a pártcsaládot eredetileg kereszténydemokrata pártok alapították az 1970-es években, és azóta is főként jobboldali, konzervatív pártok csatlakoztak hozzá. Ezzel szemben Menczer Tamás, a Fidesz kommunikációs vezetője az ATV-ben úgy nyilatkozott, hogy „a Néppárt egy baloldali párt, és sajnálatos módon erősen háborúpárti”. Annak ellenére, hogy a Fidesz a Néppártot háborúpártinak tartja, a kormánypárti szövetséges KDNP a mai napig az EPP tagja maradt. Menczer szerint a KDNP-t hamarosan ki fogják zárni a Néppártból, mivel békepárti álláspontot képviselnek.

Hölvényi hangsúlyozta, hogy a KDNP-nek erős gyökerei vannak az Európai Néppártban, és bár úgy véli, hogy „az Európai Néppárt nem egy szerelmen alapuló társulás”, fontosnak tartja a konzervatív jelenlétet, mert így tompíthatóak a Magyarország elleni támadások. A politikus szerint a mostani választásokkal lehetőség nyílik egy olyan jobboldali erőtér kialakítására, amely megfékezheti a „baloldali nyomulást” az Európai Parlamentben.

A Tisza Párt esetleges csatlakozásáról a Néppárthoz Hölvényi úgy nyilatkozott, hogy ez még a jövő zenéje, és hogy az EPP hogyan dönt Magyar Péter ügyében, azt majd a választások után meglátjuk.

Hölvényi szerint a jelenlétük az EPP-ben tompította a Magyarország elleni támadásokat, így hangot tudnak adni a magyar álláspontnak. A politikus szerint a baloldal „rettenetesen fél” attól, hogy a konzervatívok beleszólása nélkül ne születhessen döntés az EP-ben. Az ukrajnai háború kapcsán megjegyezte, hogy „az európai baloldal, amelyik régebben hagyományosan Amerika-ellenes volt, most az amerikai lobbi teljes kiszolgálója lett”.