Hölvényi György: A Fidesz-KDNP-re leadott szavazat életet menthet

"A Fidesz-KDNP-re leadott szavazat életet menthet, ezért fontos, hogy mindannyian elmenjünk vasárnap szavazni; válasszuk a békét, és ne engedjük, hogy háborúpárti képviselők üljenek be az Európai Parlamentbe és a hazai önkormányzatokba" – hangoztatta Hölvényi György az MTI beszámolója szerint.

A KDNP EP-képviselője szerint Európában jelenleg sokan vannak, akik háborús lázban égnek, és úgy véli, hogy a hazai baloldal is háborúpárti. Hölvényi hangsúlyozta, hogy ha nem állítják meg őket, akkor a háború fogja meghatározni az életünket. Ebben az összefüggésben megjegyezte, hogy ő maga, hasonlóan Orbán Viktorhoz, "kívül áll ezen az egész háborús pszichózison" .

Orbán Viktor miniszterelnök a Tényeknek adott interjújában, két nappal a választások előtt, szintén a háború és béke kérdésére hívta fel a figyelmet. "Döntések vannak, tehát nem arról beszélek én, hogy melyik európai vezető mit mond, hanem ott ülök, ahol azok a döntések születnek, ami egyre közelebb visznek a háborúhoz" – mondta a miniszterelnök, kiemelve, hogy "nem túlzás azt mondani, hogy centiméterekre vagyunk attól, hogy katonákat küldjenek a háborúba" .

A miniszterelnök az interjúban kitért az önkormányzati választások fontosságára is, hangsúlyozva, hogy a jó vezetők választása döntő jelentőségű a települések jövője szempontjából. "Azt mindenki láthatja, hogy azok a falvak és városok, ahol jóképességű, akcióképes, tenni akaró, elkötelezett polgármesterek és testületi tagok vannak, azok a városok és falvak jobban néznek ki mint azok, ahol nem ilyen vezetők vannak" – magyarázta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy "ha rossz vezetőket választunk, nem sokra jutunk, ha jó vezetőket választunk, akkor szép jövő előtt áll minden falu és minden város" .

A főpolgármester-választás kapcsán Orbán Viktor megszólalt Szentkirályi Alexandra visszalépéséről is. Elmondta, hogy Szentkirályi győzte meg arról, hogy a visszalépés a helyes lépés. "Engem meggyőzött. Úgy láttam, hogy neki igaza van. Elmondta, hogy mi a helyzet és ezt a döntést, a visszalépést látja helyes döntésnek és ezt mi elfogadtuk" – mondta röviden a miniszterelnök, majd hozzátette, hogy ebben a kérdésben abszolút Szentkirályi Alexandrára hagyatkoztak: "Ha ő ezt a lépést javasolja, mi akik nem vagyunk a frontvonalban, mert egy európai parlamenti választási kampányban vagyunk, én is személy szerint és nem a fővárosiban, egyetlen dolgot tehetek: meggyőződöm arról, hogy vajon igaza van-e. Meghallgattam őt és úgy láttam, hogy igaza van. Azt fogom tenni, amit ő tanácsol" .