A Hezbollah állítólagos támadása az izraeli Vaskupola-rendszerről

Újabb bizonyíték került elő, amely megerősítheti a Hezbollah állítását, miszerint sikerült eltalálniuk az izraeli Vaskupola légvédelmi rendszer egyik indítóját. Izrael továbbra is cáfolja az eseményt, de a felmerült képek alapján egyre többen gondolják, hogy a rendszer valóban károsodott.

A Hezbollah tegnap hozta nyilvánosságra, hogy egy páncéltörő rakétával találták el az izraeli Vaskupola egyik indítóját. Ma újabb kép látott napvilágot, amelyen a sérült indító látható, vagy legalábbis valami, ami annak tűnik. A kép alapján úgy tűnik, hogy a rakéta a szerkezet közepét érte, és a kár olyan mértékű, hogy javítása kérdéses lehet.

Izraeli barátok szerint a képen nem egy valódi Vaskupola-indító van, hanem egy csali, amelyet jól megmunkáltak, hogy annak látszódjon. A Hezbollah támogatói azonban azt állítják, hogy a képen egy valóban megsérült Vaskupola-indító látható. Egyelőre független szakértők nem nyilatkoztak a kép hitelességéről.

Az esetleges támadás a Ramot Naftali térségében történt, ahol a Hezbollah egy Almasz-3 típusú páncéltörő rakétát lőtt ki egy izraeli bázisra. Ez a fegyver iráni fejlesztésű, és gyakran hasonlítják az izraeli Spike rakétákhoz. Az izraeli hadsereg egyelőre nem erősítette meg a támadást, és a helyzet továbbra is bizonytalan.