Harry Kane meghódítja az angol színházakat

Akárcsak Magyarországon a Puskás musical, Angliában is készül a nemzeti futballtörténetről egy színdarab, amely a jelenlegi válogatottról szól.

A Dear England! című darab, amely Gareth Southgate-ről és az angol férfi labdarúgó-válogatottról szól, új befejezéssel tér vissza a színpadra. Az író, James Graham elmondta, hogy az Európa-bajnokság eseményei alapján átírhatja az utolsó felvonást.

Az előadás jövő tavasszal kerül a londoni Nemzeti Színházba, majd négy hétig látható lesz a salfordi Lowryban. Az eredeti verzióban a darab azzal ért véget, hogy Harry Kane kihagy egy tizenegyest Franciaország ellen a világbajnokságon.

A Dear England! a büntetők rúgásának nyomására, a fekete játékosok elleni rasszizmusra, a Covid-19 világjárványra és a Brexitre is kitér. A darab azt is bemutatja, hogyan próbálja Southgate pszichológus segítségével átalakítani a csapat fizikai és szellemi képességeit, és hogyan tanítja meg őket a vereség elfogadására.

Graham szerint a színház öröme, hogy élőben reagálhat a valós eseményekre. Az író optimista Anglia esélyeit illetően a közelgő Európa-bajnokságon, és úgy véli, hogy ennek a generációnak ez az utolsó esélye a trófeára.

A darab lényege, hogy a különböző érzések és előítéletek, remények és álmok egyszerre legyenek jelen a színházteremben. Graham tervezi, hogy a darabot egy négyrészes BBC-drámává alakítsa, ahol Joseph Fiennes alakítaná Gareth Southgate szerepét.

A Dear England! 2023-ban debütált a londoni Nemzeti Színházban, majd átkerült a West Endre. Áprilisban kilenc Olivier-díjra jelölték, és többek között a legjobb férfi mellékszereplő díját is elnyerte Will Close, aki Harry Kane-t alakítja. A színész köszönőbeszédében háláját fejezte ki Kane-nek és Joseph Fiennes-nek is.

Az Európa-bajnokság idején általános választásokra is sor kerül, amit Graham komplett őrületnek nevez. Megjegyezte, hogy az elmúlt időszakban sok politikai változás volt, de Southgate, a szövetségi kapitány az állandó volt, és szerinte megérdemelnének egy trófeát.