A Grammy-díjas sztár arra biztat, hogy gyújtsuk föl a világot

A Nap csak azért kel fel, hogy újra lenyugodjon? – teszi fel a kérdést Gary Clark Jr. a This Is Who We Are című dalában, és mi tudjuk a választ: persze, hogy nem, hanem azért, hogy mondjuk megszülessen a rejtélyes című JPEG Raw című album, aminek nincs köze a digitális képfile-okhoz, a cím ugyanis a féltékenység, a büszkeség, az irigység, a kapzsiság, a szabályok, az alteregó és a világok szavak rövidítése.

A multi-instrumentalista gitárzseni a blues-rockból indul ki, de azt addig tágítja, míg belekerül Zappa, Hendrix, a hiphop, de itt van Prince pszichedelikus funkja és a Jackson Five ártatlan popja is. A JPEG Raw album stiláris egysége hiányzik, mégis összetartó, kompakt művel van dolgunk.

Pofátlan lazaság

Az albumon olyan zsenik játszanak, mint Stevie Wonder (What About the Children) vagy George Clinton (Funk Witch U), és így a rock and roll városi dzsungelében találjuk magunkat. Gary Clark Jr., a többszörös Grammy-díjas voodoo varázsló, aki idén tölti a 40. életévét, könnyedén karban tartja a zenei sokféleséget.

Szólószám

Clark a To the End of the Earth című alig egy perces kis közjátékban Nat King Cole-hangulatot idéz elő a negyvenes évek végéről. A This Is Who We Are (feat. Naala) egy parádés gitárszólóval zárul, amit a visszatérő intróra ráteker. Az Alone Together retro soul dallal, Keyon Harrold jazztrombitás játéka teszi sejtelmessé.

A JPEG Raw zenés amerikai körutazása a What About The Childrennel folytatódik, amit Gary Clark Jr. Stevie Wonderrel közösen ad elő. A Hearts In Retrograde Lenny Kravitzet idézi, de Clark nyugtalan zsenije minden dalon átszűrődik. Az album a szélsőértékei és éles stílusváltásai ellenére is koherens munka.

Clark mindent megengedhet magának, így a Beatles Come Togetherjét is feljátssza Az Igazság Ligája (2017) című filmben.

Húz a blues

Clarknak a blues az otthona, de sosem tudta a texasi szubkultúra beszorítani a tradicionális bluesba. A Funk Witch U-t George Clintonnal közösen adja elő. A Triumph című szám motivációs tréningként funkcionál.

Motivációs tréning

A JPEG Raw a féktelen kreativitás ünnepe, a jazz, a blues, a funk, a hiphop, a Motown és a hard-rock hatásait is magába olvasztó referenciamunka. A Triumph arra biztat, hogy fordítsd a tragédiát diadalra.

Gary Clark Jr.: JPEG Raw
Warner
12 szám, 54 perc

10/8