A xilit édesítőszer veszélyei

Egy friss kutatás szerint a xilit, egy csökkentett cukortartalmú termékekben használt édesítőszer, jelentősen megnövelheti a szívroham és a stroke kockázatát, sőt, nagy mennyiségben halált is okozhat. A CNN által ismertetett tanulmány szerint a xilit fogyasztása közel kétszeresére növelheti ezeket a kockázatokat.

A xilit egy alacsony kalóriatartalmú cukoralkohol, amely természetes édes ízével vált népszerűvé, és számos csökkentett cukortartalmú élelmiszerben, rágógumikban és fogkrémekben található meg. Természetes formában is előfordul bizonyos zöldségekben és gyümölcsökben, mint például a karfiolban, a padlizsánban és az eperben.

Stanley Hazen, a Cleveland Clinic Lerner Kutatóintézet Kardiovaszkuláris Diagnosztikai és Megelőzési Központjának igazgatója elmondta, hogy egészséges önkénteseknél a xilitet tartalmazó italok fogyasztása után a szervezetükben a xilit szintje az 1000-szeresére nőtt, míg a cukorfogyasztás esetén a glükózszint csupán 10-20%-kal emelkedik.

A kutatók rámutattak, hogy a xilit, az eritritolhoz hasonlóan, fokozhatja a vérlemezkék alvadását, ami további egészségügyi kockázatokat jelenthet. Matthew Tomey kardiológus azonban óvatosságra int, hangsúlyozva, hogy a kísérletek önmagukban nem bizonyítják a vérlemezke-rendellenességek és a klinikai esetek közvetlen összefüggését.

Carla Saunders, a Kalóriaszabályozási Tanács elnöke szerint a tanulmány eredményei ellentmondanak azoknak a tudományos bizonyítékoknak, amelyek évtizedek óta alátámasztják az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek biztonságosságát és hatékonyságát.

A globális élelmiszerárak májusban már a harmadik egymást követő hónapban nőttek, ami a gabona és a tejtermékek árindex-emelkedésével magyarázható, míg a cukor árindexe 7,5 százalékkal zsugorodott. Ez az áremelkedési trend további nyomást gyakorolhat a csökkentett cukortartalmú élelmiszerek, így a xilitet tartalmazó termékek piacára is. Az élelmiszerárak emelkedése a fogyasztói preferenciák megváltozását is előidézheti, amely hatással lehet az édesítőszerek iránti keresletre is.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének a globális terményárakat lekövető mutatója, FAO élelmiszerár-indexe szerint, az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe. Az előző hónaphoz képest a húsfélék árszabása 0,2 százalékkal csökkent, elsősorban a baromfifélék és a marhahús árzuhanásának következtében, míg a gabonafélék árindexe 6,3 százalékkal, a tejtermékeké 1,8 százalékkal nőtt.

A FAO 2024/2025-ös szezonra vonatkozó első előrejelzése szerint a világ gabonatermelése elérheti a 2023/2024-es rekordértékkel megegyező 2846 millió tonnát, a gabonakészletek esetében pedig 1,5 százalékos bővülésre, vagyis a rekordot jelentő 897 millió tonnányi termésre számítanak. Azonban a kukorica szűkülő kereskedelme miatt éves szinten 1,3 százalékkal fog zsugorodni a globális gabonakereskedelem.