Perlik a Netflixet a Baby Reindeer miatt

Fiona Harvey szerint a Netflix Baby Reindeer című sorozatában szereplő Martha karakterét róla mintázták, és a sorozat hamis képet fest róla, mint zaklatóról. Harvey állítása szerint a sorozatban bemutatott események „hülyeségek” és „hazugságok”, és már a brit sajtóban is cáfolta a vádakat, sőt Piers Morgan műsorában is szerepelt, hogy tisztázza magát.

A vádakat követően Harvey csütörtökön beadványt nyújtott be egy kaliforniai bíróságon, ahol több mint 170 millió dolláros kártérítést követel a Netflix-től. Azt állítja, hogy a streaming szolgáltató „brutális hazugságokat” terjesztett róla a sorozat több mint 50 millió nézője előtt, hamisan ábrázolva őt mint kétszer elítélt bűnözőt, aki zaklatásért öt év börtönben ült, és állítólag szexuálisan bántalmazta Gaddet.

Harvey határozottan cáfolja, hogy szexuálisan bántalmazta volna a sorozat íróját és főszereplőjét, Richard Gaddet. Véleménye szerint a Netflix csupán azért állított róla hazugságokat, mert ezek a történetek több bevételt generálnak. Harvey a BBC-nek nyilatkozva kifejtette, hogy biztos benne, a Netflix a perben veszíteni fog. A keresetében rágalmazással, gondatlansággal, a nyilvánossághoz való jogának megsértésével és érzelmi sérelem szándékos okozásával vádolja a Netflixet.

A Baby Reindeer sorozat elején kijelenti, hogy „ez egy igaz történet”, de a végén hozzáteszi, hogy a sorozat „valós eseményeken alapul, azonban bizonyos karakterek, nevek, események, helyszínek és párbeszédek dramaturgiai célokból kitaláltak”. Gadd korábban a Guardiannek azt mondta, hogy a dramaturgia kedvéért az igaz történeten némileg módosított, de a sorozat érzelmi értelemben teljes mértékben a valóságon alapul.

Harvey legalább 50 millió dollárt követel a tényleges károkért, másik 50-et kompenzációs kártérítésként az elszenvedett “lelki gyötrelemért, az öröm[re való képesség] elvesztéséért és az üzleti ellehetetlenülésért”. Ezenkívül legalább 50 millió dollárt követel a Szarvasbébiből származó nyereség után, és 20 milliót büntető kártérítésként.

A Netflix szóvivője a Guardiannek elmondta: „Nyomatékosan kiállunk Richard Gadd joga mellett, hogy elmondhassa a történetét.” Ehhez képest a Netflix gyártásvezetőjének, májusban meg kellett jelennie a skót parlament kulturális bizottsága előtt. Benjamin King elmondta, hogy „valós történetről van szó, amelyben Richard Gadd szörnyű abúzus áldozata volt egy elítélt zaklatóval szemben.”

A Skót Nemzeti Párt képviselője, John Nicolson szerint „az újságírók sem találtak bizonyítékot, amelyek alátámasztanák a Netflix állításait” a nővel kapcsolatban, aki a történet ihletőjeként Martha néven jelent meg a filmben. Harvey szerint a Netflix semmit nem tett annak érdekében, hogy bizonyítsa Gadd történetének valóságalapját. Ugyanakkor a skót nő New York-i ügyvédje szerint nyilvánvaló, hogy Gadd az asszony személyiségi jegyeit használta fel a történethez, miközben bizonyítható, hogy őt sosem ítélték el zaklatásért. Állítása szerint bizonyos, hogy megnyeri a pert, már csak azért is, mert súlyos megpróbáltatások érték a sorozat miatt, amelynek megjelenése óta halálos fenyegetéseket kapott.