Finn kutatás a fiatal lányok mobilhasználatáról

Finnországban végzett kutatás rávilágított, hogy a 15-16 éves lányok jelentős időt töltenek okostelefonjaik társaságában, és ez a gyakorlat Európa többi részén, így Magyarországon is hasonló lehet. A Helsinki Egyetem kutatói innovatív módszert alkalmaztak az okostelefon-használat vizsgálatára, amely során a résztvevők képernyőképeket is küldtek közösségimédia-használatukról.

A kutatás során kiderült, hogy a lányok több időt töltöttek okostelefonjukon, mint ahogy azt előzetesen becsülték. A Helsinki iskoláiból toborozott 656 résztvevő közül 86 százalékuk küldött képernyőképeket is, amelyek alapján megállapították, hogy naponta átlagosan majdnem hat órát használnak okostelefonjaikat, ebből 230 percet a közösségi médiára fordítanak.

A kutatók különös figyelmet fordítottak a közösségi média keltette szorongás és az okostelefon-függőség jelenségére. Megállapították, hogy a gyakori közösségi média használat magasabb szintű szorongással, rosszabb kedvvel, nagyobb fáradtsággal és negatívabb testképpel áll kapcsolatban. A tinédzserek 17 százalékát minősítették a közösségi média rabjának, és több mint egyharmaduknál (37 százalék) a potenciális szorongásos zavar határértékét érték el.

A kutatás során feltárták, hogy néhány serdülő próbálta korlátozni a közösségi média használatát, például napi 45 perc TikTok használatot tűztek ki célul, de a gyakorlatban ez napi 3 órára nőtt. A kutatók szerint ez arra utal, hogy az alkalmazások addiktív jellege miatt nehéz ellenállni a csábításnak.

Silja Kosola, a kutatás vezetője szerint az okostelefonok és a közösségi média addiktív jellege miatt fontos lenne átgondolni, hogy mikor kap egy gyermek élete első okostelefonját. Javasolta, hogy az iskolákban tiltsák be az okostelefonokat, otthon pedig ne engedjék be a szülők a hálószobába, hogy az alvás időtartama elegendő legyen. Kosola hozzátette, hogy ha a közösségi média cégek nem hajlandóak növelni oldalaik biztonságát, akkor szigorúbb korhatárokat kellene megállapítani.