Vidéki csataterek, ahol a Fidesz visszavághat a 2019-es vereségekért

A június 9-i önkormányzati választásokon több megyei jogú városban is izgalmas küzdelem várható az ellenzék és a Fidesz között, ahol a kormánypárt a 2019-es vereségekért kíván visszavágni. A helyzet kiszámíthatatlanná vált több városban, és nem garantált, hogy az ellenzék meg tudja őrizni a korábban megszerzett pozícióit. Egyes helyeken a Fidesz belső megosztottsága, másutt az ellenzéki széthúzás és bénázás befolyásolhatja az eredményeket. Az öt évvel ezelőtti választáson az ellenzék tarolt: a 23 megyei jogú városból 20-ban fideszes polgármester volt, 2019-ben viszont csak 12 városban maradt meg a kormánypárti vezető.

Miskolcon a 2019-ben ellenzéki támogatással megválasztott polgármester, Veres Pál nem indul újra, részben magánjellegű okok és a helyi DK ellenállása miatt. Az ellenzék több jelöltet is indít, köztük Barkai László gyermekorvost, az MTA doktorát, és Varga Andrea alpolgármestert, a SZIVE jelöltjét. A Fidesz mellett több független és pártok által nem támogatott jelölt is ringbe száll, ami megosztja az ellenzéki szavazatokat.

Hódmezővásárhelyen Márki-Zay Péter politikai karrierje is a tét, aki 2018-ban függetlenként szakította meg a Fidesz hosszú ideje tartó uralmát. A Fidesz ismét Grezsa Istvánt indítja, Márki-Zaynak pedig a Mi Hazánk jelöltje mellett a független Kovács Pállal kell megküzdenie. A városban Orbán Viktor is megjelent a kampányban, ami jelzi a tét nagyságát.

Egerben az ellenzéki összefogás és a helyi Fidesz is összeomlott 2019 után. Mirkóczki Ádám polgármester, aki a Jobbikkal és az ellenzéki frakcióval is összeveszett, most egy civil egyesület jelöltjeként indul. Az ellenzék Pál Györgyöt, a Momentum és a DK által is támogatott jelöltet indítja, míg a Fidesz-kötődésű jelöltek között Vágner Ákos, Oroján Sándor és Orosz Lászlóné Ibolya indulnak.

Győrben a polgármesteri székért heten versengenek, köztük a Fidesz és az ellenzék jelöltjei mellett civil kihívók is. Dézsi Csaba András fideszes polgármesternek Borkai Zsolt, az ellenzék oldalán pedig Glázer Tímeát és a civil Pintér Bencét kell legyőznie. Orbán Viktor is kampányolt a városban, ami a Fidesz számára a város fontosságát mutatja.

Szolnokon az ellenzék Györfi Mihályt indítja a 18 éve hivatalban lévő fideszes Szalay Ferenc ellen. Az LMP saját jelöltet indít, de az ellenzék többsége Györfi mögé állt be. A 2022-es országgyűlési választások adatai alapján Szolnokon szoros lehet a verseny.

Nyíregyházán az ellenzék Jeszenszki Andrást indítja újra a fideszes Kovács Ferenc ellen, aki 2019-ben már legyőzte őt. A DK helyi szervezete nem támogatja Jeszenszkit, ami feszültséget okozott a pártban. Az egyéni körzetekben az ellenzék erősödhetett az elmúlt öt évben, ami befolyásolhatja a választásokat.

Néhány városban az ellenzék megtarthatja a hatalmat. Szegeden Botka László, Pécsen Péterffy Attila, Dunaújvárosban Pintér Tamás, Érden Csőzik László, Tatabányán Szűcsné Posztovics Judit, Salgótarjánban Huszár Máté, Baján Nyirati Klára és Szombathelyen Nemény András maradhat polgármester. A Telex választási térképén követhetők a jelöltek és a választási eredmények.