Finom, magyar és a férfiaknak aranyat ér

Kicsi országunk tele van olyan értékes, különleges kincsekkel, amelyek miatt még jobb magyar férfinak lenni. A csodálatos tájak, a gyönyörű nők, a testes, zamatos borok és a tökmagolaj hazája vagyunk. Mindezek kifejezett gyógyító hatással bírnak a férfiak testére és lelkére egyaránt.

Ha itthoni nyaralást tervezünk, érdemes picit távolabb tekinteni a Balaton-partnál. Rengeteg sportolási lehetőség kínálkozik az Őrségben – kerékpárutak, szárazföldi és vízitúraútvonalak tömkelege –, és az Őrség gasztronómiai kincsei is kiváló alapot nyújtanak a férfiegészség megőrzéséhez. Ennek fontos része a prosztata betegségeinek megelőzése és kezelése. A teljes életmód átgondolása, sportolás, egészséges étkezés, a túlzott alkohol- és koffeinfogyasztás kerülése mind hozzájárulhat a prosztatagyulladás megelőzéséhez és kezeléséhez. Az Őrségben mindezek mellett a tökmagolaj is hozzájárulhat a férfiak egészségéhez.

A tökmagolajat az olajtök zöldesszürke magjából készítik, és ezen a tájegységen a növény termelése és az olaj előállítása régi hagyomány. Az idősebbek még ma is otthon, egyénileg készítik el, de Apátistvánfalván található az egyetlen üzem is, ahol ezt a különleges olajat sajtolják. Gazdag telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavakban, vitaminokban és ásványi anyagokban, természetes gyulladáscsökkentő, hatásos hólyagproblémák kezelésére, csökkenti a prosztata megnagyobbodását, és fontos szerepe van a prosztatarák megelőzésében.

A tökmagolajat a profi gasztronómia is felfedezte magának, például a 2016-os ország tortájában és az idei év Az év fagylaltja verseny győztesében is szerepelt. De nem kell mesterszakácsnak lennünk ahhoz, hogy beépítsük az étrendünkbe. Salátákhoz használva gazdag, diós ízt kapunk, vaj helyett a pirítósra kenve is igazi ízorgia lesz a jutalmunk. Krémlevesekben, a reggeli gabonafélékben is megállja a helyét, de péksütemények, desszertek tésztájához adva is különleges ízt kölcsönöz azoknak. Az Őrségbe látogatva tehát érdemes gondolni a tökmagolajra is – a prosztata hosszú távon biztosan meghálálja a döntést.