Ingyenesen megtekinthető a Nemzeti Dokumentumfilm

Salamon András alkotása, amely az Alföldi Róbert vezette Nemzeti Színház utolsó fél évét örökíti meg, most már bárki számára ingyenesen elérhető a Youtube-on.

2014-ben került bemutatásra Salamon András Nemzeti Dokumentumfilm című egész estés dokumentumfilmje, amely az Alföldi Róbert által vezetett Nemzeti Színház utolsó hat hónapját dokumentálja. A film most, tíz évvel a bemutató után, ingyenesen megtekinthető a Lumiere Filmiskola Youtube-csatornáján, amelyről maga Alföldi Róbert is beszámolt.

A rendező, Salamon András elmondása szerint a film célja az volt, hogy közelről mutassa be egy sikeres színtársulat mindennapjait. A Nemzeti Dokumentumfilm nem csupán az utolsó hónapokat örökíti meg, hanem Alföldi Róbert utolsó nemzetis darabjának, a Mephistó előadásának létrejöttét is. Salamon szerint a film drámai feszültségét az adja, hogy a társulat tagjai a nagyszabású előadásra készülve egyben búcsút is mondanak egymásnak és az elmúlt öt évnek, amely a színháztörténet részévé vált.

A dokumentumfilmben olyan neves színészeket és alkotókat láthatunk, mint a 2021-ben elhunyt Törőcsik Mari, Molnár Piroska, Stohl András, László Zsolt, Bánfavi Eszter, Radnai Csilla, Hevér Gábor, Nagy Mari, Gothár Péter, Alföldi Róbert, Kulka János, Szarvas József, Tenki Réka, Nádasdy Ádám, Vörös Róbert, Marton Éva, Gálos Orsolya és Mohácsi János.