Ezeréves épületmaradványokat találtak Veszprémben

A Laczkó Dezső Múzeum régészei lehetséges 10-11. századi épületmaradványokat tártak fel Veszprémben, amelyek a középkori város legrégebbi épületei lehetnek.

A veszprémvölgyi ásatás helyszínén pénteken bemutatott eredmények szerint a régészek kerámiatöredékeket, állatcsontokat, orsógombokat és néhány vastárgyat is találtak, valamint egy 10-11. századi épület maradványait is azonosították. Péterváry-Szanyi Brigitta, a múzeum igazgatója elmondta, hogy a régészeti feladatellátás elsősorban az intézményük feladata, ezért kezdtek el április végén egy megelőző feltárást, amely egy korábbi jezsuita templom mögötti építkezéshez kapcsolódott.

Pátkai Ádám Sándor régész kiemelte, hogy bár az egykori kolostor feltárása már korábban megtörtént, a környékről nem voltak ismertek ilyen korai leletek. A mostani ásatások során előkerült leletek azonban egyértelműen a kolostor alapításának időszakához köthetők, sőt, lehet, hogy még azelőttre datálhatók.

A régész bemutatta az ásatás során előkerült edénytöredékeket és egy száraz agyagba rakott kőfal alapot, amely valószínűleg a város legkorábbi épületének része volt. A tíz négyzetméteres, földbe mélyített ház kőfal alapját, oszlophelyeit és kemencéjét is megtalálták. A helyszínen talált égett maradványok arra utalnak, hogy tűzvész pusztíthatta el az épületet. A leletek pontos korát a jövőbeni természettudományos vizsgálatok fogják meghatározni.