Lengyelországban felfedezett évszázados kripták titkai

Lengyelországban két több száz éves kriptát tártak fel, amelyek három prímás végső nyughelyét rejtették, és a régészek további fontos leletekre is bukkantak.

Łowicz város társaskáptalani templomának alagsorában fedezték fel a kriptákat, amelyek három prímás sírját őrizték. A prímások a római katolikus egyházban kiemelkedő érseki rangot viseltek, akiknek joghatósága saját főegyházmegyéjükön túlra is kiterjedhetett.

A felfedezett kriptákban Henryk Firlej, Andrzej Leszczyński és Wacław Leszczyński prímások nyugszanak, akik a 16-17. században a Gnieznói főegyházmegye érsekei voltak. Egy harmadik kriptát is azonosítottak, amely valószínűleg Jan Przerębski prímás végső nyughelye lehet. A sírokban talált tárgyak között halotti köntösök, cipők, egy püspöksüveget, kereszteket és egy Wieniawa nemesi címerrel díszített aranygyűrű is előkerült.

A régészek reménykednek abban, hogy a további kutatások során egy aranykehelyre és kehelytányérra is rábukkannak a sírhelyeken. A sírok felfedezése révén új információkra derült fény a korszak püspökeinek temetkezési szokásairól, például arról, hogy milyen öltözékben helyezték őket végső nyugalomra. A kutatók a leleteket rendkívül jelentősnek tartják, hiszen segítségükkel mélyebb betekintést nyerhetünk a korabeli egyházi szertartásokba és hagyományokba.