Eminem új albuma és a kirobbant botrány

Eminem nemrég bejelentette, hogy nyáron új albummal jelentkezik, amelynek középpontjában korábbi alteregója, Slim Shady halála áll majd, és a rapper 2020 óta nem adott ki teljes stúdióalbumot. A Godzilla című dalával megdöntötte a leggyorsabb rappelésért felállított világrekordját, amelyet korábban a Rap God és Majesty című szerzeményekkel ért el.

Az új lemezhez már érkeznek a kedvcsinálók és a felvezető dalok, mint például a nemrég megjelent Houdini, amelyben Slim Shady a múltból tér vissza, és Eminem szembenéz vele. A dal a 2002-es Without Me dalra reflektál számos geggel és a szuperhősvilággal, karikírozva az idő múlását és felvetve a kérdést, hogyan vélekedne a 2002-es Slim Shady a 2024-es Eminemről. A Houdini alapját és refréntémáját a Steve Miller Band 1982-es sikerslágere, az Abracadabra adja.

A Houdini klipjében rengeteg híresség tűnik fel, többek között 50 Cent, Snoop Dogg és Dr. Dre is megjelenik. A YouTube-on egy hét alatt körülbelül 50 millió megtekintést ért el, Spotify-on pedig több mint negyvenmillió streamet. Azonban a dal nem aratott osztatlan sikert, ugyanis két sora kiverte a biztosítékot sokaknál.

Érzéketlenség vagy túlérzékenység?

Eminem a Houdini egyik sorában reagál egy lövöldözésre, amely során Megan Thee Stalliont 2020-ban Tory Lanez lőtte meg lábon, amiért nemrég tíz év börtönbüntetésre ítélték. Sokan ízléstelennek tartják ezt a hivatkozást, noha az előadó csupán egy szójátékkal él. Az NBC által összegyűjtött negatív hangok szerint a rappert azzal vádolják, hogy túlságosan könnyedén veszi a nemi erőszakot, a nők elnyomását, és többen rasszizmussal is vádolják, mivel fehérként egy fekete nő ellen elkövetett erőszakos cselekményre utal. Azonban Megan Thee Stallion eddig nem kommentelte a dolgot.

Eminem és alteregója, Slim Shady gyakran üt meg kritikus hangot a szövegeiben és más előadóknak is szól be. Nem jellemző rá, hogy véka alá rejtené a véleményét, és vagy nagyon direkt, vagy nagyon játékos és elmés sorokban fejti ki gondolatait. A Houdini szövegében rengeteg utalás van, és nem egy embernek szól be a rapper keményebben.

A vád, hogy Eminem könnyedén veszi a fegyveres erőszakot, talán még érthető valahol, de a rasszizmus feltételezése az előadóval szemben, aki zömében afroamerikai rapperekkel dolgozik együtt – ami a klipben is látható –, abszurdnak hat. A jelenlegi összezörrenés leginkább Stallion és Eminem rajongói között történik, mivel egyelőre egyik rapper sem szólalt meg a történethez.