Ekcéma és sófogyasztás: a kapcsolat

A San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem (UCSF) kutatói szerint a magas nátriumtartalmú étrend növelheti az ekcéma kialakulásának kockázatát, és napi egy gramm extra nátrium - egy Big Mac sótartalmának megfelelő mennyiség - 22%-kal növeli a betegség fellángolásának valószínűségét.

Az ekcéma, más néven atópiás dermatitisz, egy krónikus bőrbetegség, amely száraz, viszkető bőrt okoz, és az Egyesült Államokban több mint 31 millió embert érint. Az utóbbi években egyre gyakoribbá vált, különösen az iparilag fejlett országokban, ami arra utal, hogy a táplálkozás, mint életmódbeli tényező, szerepet játszhat a betegség kialakulásában. A nátrium, amelyet a legtöbb ember só formájában fogyaszt, nemcsak a magas vérnyomás és a szívbetegségek kockázatát növeli, hanem a bőrben raktározódva az ekcéma fellángolásában is szerepet játszhat.

Dr. Katrina Abuabara, az UCSF bőrgyógyász docense és a tanulmány társszerzője szerint az étrendi nátrium korlátozása egyszerű módja lehet az ekcémás betegek számára betegségük kezelésére. Abuabara, aki a UC Berkeley Közegészségügyi Iskola epidemiológiai adjunktus professzora is, hangsúlyozza, hogy az ekcéma fellángolásaival a betegek nehezen tudnak megbirkózni, különösen akkor, ha nem tudják megjósolni őket, és nincsenek ajánlásaik arra vonatkozán, hogy mit tehetnek, hogy elkerüljék ezeket.

A kutatók átfogó vizsgálatukhoz több mint 215 000, 30 és 70 év közötti ember adatait elemezték a UK Biobankból, amely vizeletmintákat és elektronikus orvosi feljegyzéseket is tartalmaz. A vizeletmintákból meg tudták állapítani, hogy az egyes személyek mennyi nátriumot fogyasztottak, és a receptkódokból látták, hogy az embereknél diagnosztizáltak-e atópiás dermatitiszt, valamint annak súlyosságát. Megállapították, hogy a vizelettel 24 óra alatt ürített minden egyes további gramm nátrium 11%-kal nagyobb eséllyel jár együtt az ekcéma diagnózisával, 16%-kal nagyobb eséllyel az aktív esetek számával, és 11%-kal nagyobb eséllyel a súlyosság fokozódásával.

Egy másik vizsgálat során 13 000 amerikai felnőttet vizsgáltak meg a National Health and Nutrition Examination Survey keretében, és megállapították, hogy napi egy gramm nátrium fogyasztása 22%-kal nagyobb eséllyel jár együtt azzal, hogy valakinek aktív ekcémája lesz. A kutatás eredeti formájában a JAMA Dermatology 2024. június 5-i számában jelent meg.