„Le kell térnünk a pokolba vezető autópályáról”

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár cselekvést sürget az „éghajlati pokol” elkerülésére, miután a Meteorológiai Világszervezet (WMO) és az EU klímaváltozást figyelő szolgálata, a Copernicus is a klímaváltozás hatásainak felgyorsulásáról számolt be.

A Copernicus jelentése szerint az elmúlt 12 hónap mindegyike rekordmeleg volt, a május végével záruló 12 hónap globális átlaghőmérséklete pedig 1,63 Celsius-fokkal haladta meg az iparosodás előtti átlagot. Ezzel szemben a tudósok hangsúlyozzák, hogy az 1,5 Celsius-fokos globális felemelegedési küszöb az évtizedek átlaghőmérsékletére vonatkozik, és ennek átlépése szélsőségesebb, visszafordíthatatlan hatásokat eredményezhet.

A WMO jelentése rámutat, hogy jelenleg 80 százalék az esélye annak, hogy a következő öt év során legalább egy év átlaghőmérséklete átmenetileg meghaladja az 1,5 Celsius-fokot az iparosodás előtti szinthez képest, ami jelentős növekedés a tavalyi 66 százalékos valószínűséghez képest.

Guterres a Környezetvédelmi Világnap alkalmából tartott beszédében felidézte, hogy 2015-ben még egy ilyen rekorddöntés esélye a nullához közelített, és kiemelte, hogy a világ gyorsan halad a rossz irányba, távolodva az éghajlati rendszer stabilizálásának lehetőségétől.

Az ENSZ-főtitkár a fosszilis tüzelőanyag-termelés és -felhasználás 30 százalékos csökkentésére szólított fel 2030-ig, hangsúlyozva, hogy az 1,5 Celsius-fokos hőmérsékleti küszöb betartásáért vívott csata a 2020-as években el fog dőlni.

Ko Barrett, a WMO főtitkárhelyettese szerint a legfrissebb éghajlati adatok alapján a világ „messze elmarad” a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokra korlátozásának céljától. Sürgős beavatkozásra van szükség az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében, mert ennek hiányában gazdaságilag is súlyos árat kell fizetni, továbbá az egyre szélsőségesebb időjárás milliók életét érinti, és károsítja a környezetet, valamint a biológiai sokféleséget.

Guterres a fosszilis tüzelőanyaggal foglalkozó ágazatot kritizálta, mondván, hogy „a klímakáosz keresztapái – a fosszilis tüzelőanyag-ipar – rekordprofitot zsebelnek be, és ezermilliárdos, az adófizetők által finanszírozott támogatásokat élveznek”.

A dohánytermékek reklámozását tiltó törvényekre utalva Guterres arra szólította fel az országokat, hogy tiltsák be a fosszilis tüzelőanyagokat előállító vállalatok reklámjait, és arra kérte a médiát, valamint a technológiai vállalatokat, hogy ne fogadják be a fosszilis tüzelőanyagok hirdetéseit.