Amerikában feszülnek az indulatok: Polgárháború szélén az ország?

Egy New York-i bíróság döntése értelmében Donald Trump lett az első volt amerikai elnök, akit büntetőperben bűnösnek mondtak ki, ami vegyes reakciókat váltott ki az amerikai társadalomban. Demokrata politikusok és szimpatizánsok üdvözölték az ítéletet, míg a republikánusok politikai boszorkányüldözésről és a jogrendszer korruptságáról beszéltek, sőt, egyesek polgárháborút emlegettek.

A Reuters hírügynökség olyan bejegyzésekre bukkant Trump-párti weboldalakon, mint a Truth Social és a Gateway Pundit, ahol a volt elnök támogatói erőszakos megnyilvánulásokat tettek közzé. Tim Pool kommentátor, több mint 2 millió követővel, egyszerűen csak "háborút" említett, míg Joey Mannarino, egy jobboldali populista influenszer, a polgárháború kezdetéről írt.

A Polgárháború című disztopikus film sikere is azt mutatja, hogy a téma időszerű, hiszen a film világszerte meghaladta a 100 millió dolláros bevételt.

Milyen tényezők vezethetnek lázadáshoz?

Barbara F. Walter, a CIA-nek dolgozó politológus szerint két fő faktor azonosítható, amelyek előrejelezhetik egy polgárháború kitörését: az ország demokratikussága és a politikai pártok identitásalapú megosztottsága. Walter szerint az Egyesült Államokat 2020 decemberében, a január 6-i felkelés előtt, magas kockázatúnak minősítették volna.

Az amerikai demokrácia minősége az elmúlt évtizedben romlott, de nem kizárólag Trump elnökségével és az orosz választási befolyásolással függ össze, hanem az amerikai választási- és intézményrendszer felépítésével is.

A Pew Research Center adatai szerint az amerikaiak pártokkal való azonosulása rassz vagy etnikum alapján változóban van, és a 2024-es választásokon Trump jelentős sikert érhet el a feketék és spanyolajkúak között.

Walter szerint a polgárháborúk általában nem az elnyomott vagy kisebbségben lévő csoportok által robbannak ki, hanem azok által, akik hatalmon voltak és fenyegetve érzik pozíciójukat.

A forradalom öt lépése

Jeff Goodwin szociológus és forradalomkutató öt feltételrendszerét vizsgálva, az Egyesült Államokban leginkább az állami támogatású népszerűtlen gazdasági és társadalmi berendezkedések vagy kulturális intézmények állhatnak a lázadás hátterében.

Az amerikaiak kevesebb mint negyede bízik az elnökben, és csupán 8 százaléka a Kongresszusban, ami aggasztó jelenség.

A gazdasági berendezkedés tekintetében a legtöbb amerikai úgy véli, hogy az a hatalmasok érdekeit szolgálja ki.

Mi várható a jövőben?

Összességében nem valószínű, hogy közeljövőben második polgárháború törne ki az Egyesült Államokban, de a társadalmi megosztottság és a demográfiai változások feszültséget szülhetnek.

Trump a 2024-es választásokon ismét központi szereplő lehet, és az ő elítéléséről alkotott vélemények mélyen megosztják az amerikai társadalmat.

A Reuters szerint a Proud Boys ismét szervezkedik, és Trump sem zárta ki a politikai erőszak lehetőségét, ha veszítene.

Az amerikaiak többsége tart attól, hogy az idei választást erőszakhullám követheti.