Debrecenben új lehetőségek nyílnak a vállalkozások előtt

Debrecen gazdasági fejlődése újabb szakaszába lép, amely jelentős lehetőségeket kínál a helyi vállalkozások számára.

A nagyvárosok, mint Debrecen, kiemelt szerepet töltenek be a vidék gazdasági és innovációs életében. A Portfolio konferenciasorozata 2024-ben ismét vármegyeszékhelyekre látogatott, június 6-án pedig Debrecen adott otthont a szakértők, elemzők és helyi vállalkozók, cégvezetők találkozójának.

Papp László, Debrecen polgármestere beszámolt a város gazdasági fejlődésének következő lépéseiről, és kiemelte, hogy Kelet-Magyarország számára a következő évtizedek perspektivikusak lesznek. A mezőgazdaság és a feldolgozóipar jelentőségének csökkenése mellett a nagy gyártó- és szolgáltatócégek megjelenése átalakította a régió gazdasági szerkezetét. Debrecenben az egyetem és a középfokú oktatás együttműködésével tudásalapú, magas szintű képzési koncepciót állítottak össze, amely biztosítja a szükséges, nagy hozzáadott értékű munkaerőt.

A város elmúlt évtizede kiemelkedő periódus volt, 12,5 milliárd eurónyi működőtőkét vonzott, és a következő években mintegy 20 ezer új munkahely jön létre.

Suppan Gergely, az NGM makrogazdasági elemzésért felelős helyettes államtitkára szerint a kormányzati intézkedések hatására sikerült az inflációt egyszámjegyű tartományba szorítani. A termelői árak mérséklődése a fogyasztói árak szintjén is érzékelhető, azonban a geopolitikai helyzet és az olajárak emelkedése bizonytalanságot okoz az energiapiacokon.

Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a régió gazdasági teljesítményének diverzifikálását és a helyben maradó jövedelem növelését tartja fontosnak. A nemzetközileg versenyképes nemzeti vállalkozások, a tudásalapú szolgáltatások, a fenntarthatóság és a racionális energiafelhasználás jelentik a helyi gazdaság érdekeit.

Héjj Tibor, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda vezető projektmenedzsere a közvetlen uniós pályázatok fontosságát hangsúlyozta, amelyek az innováció, a digitalizáció, a zöld átmenet és az egészség területén nyújtanak támogatást. Magyarország elmarad a sikeres országoktól az EU-források megszerzésében, de az EU is ösztönző lépéseket tesz a keleti tagállamok felzárkóztatására.

Fetter István, a CIB Csoport kisvállalati divízióvezetője a pénzügyi fejlesztési lehetőségekre és a számlavezetési díjak fontosságára hívta fel a figyelmet. Lovász Gergely, a Magyar Fejlesztési Bank szenior menedzsere az MFB Pont Plusz közvetítői hálózat segítségét említette az uniós hitelprogramok értékesítésében, különös tekintettel a zöld átmenet elősegítésére.

Szalai Sándor, az E.ON Energiamegoldások KKV értékesítési vezetője az energiafelhasználás fontosságát és az ellátásbiztonság kiemelt jelentőségét hangsúlyozta. Boldis Zoltán, a BDO Corporate Finance igazgatója a generációváltásra való felkészülés szükségességét emelte ki.

A piac kiszámíthatatlansága jelenti a legnagyobb problémát. A helyi vállalkozóknak ki kell használniuk az új gyárak által teremtett lehetőségeket, és magas színvonalú szolgáltatásokat, termékeket kell nyújtaniuk. Szöllősi Krisztián, a Staff House Zrt. üzleti igazgatója szerint a költségoptimalizálás és a munkaerőpiaci változások miatt jelenleg lehetőség van a szükséges munkaerő megtalálására, de hosszú távon külföldi munkavállalókra lesz szükség.