Dánia miniszterelnökét megtámadták Koppenhágában

Sokkoló esemény rázta meg Dániát, miután Mette Frederiksen miniszterelnököt egy férfi megütötte Koppenhágában, a Kultorvet téren pénteken, mindössze két nappal az európai parlamenti választások előtt. A támadót a rendőrség letartóztatta.

A rendőrség és a dániai nemzetbiztonsági és hírszerző hivatal megerősítette a történteket és nyomozást indított, de a támadás körülményei egyelőre tisztázatlanok. Szemtanúk szerint a támadó az eset után beült egy kávézóba. Frederiksen asszony látható sérüléseket nem szenvedett, de „sokkolva” volt az eset után, és a miniszterelnök hivatala szerint megrázta az incidens. Egy a közelben dolgozó barista szerint Frederiksen „feszültnek” tűnt, amikor biztonsági emberek elkísérték a helyszínről. A támadás előtt nem sokkal Frederiksen a szociáldemokraták uniós jelöltjével, Christel Schaldemoséval kampányolt a vasárnapi európai parlamenti választások kapcsán.

A dán politikai élet szereplői együttérzésüket fejezték ki a történtek után. Mai Mercado, egy jobboldali politikus, kijelentette: "Ez semmiképpen sem az a Dánia, amit én ismerek", és aggodalmát fejezte ki a dán társadalomban jelen lévő polarizáció, valamint a miniszterelnök elleni támadás kapcsán. Magnus Heunicke környezetvédelmi miniszter szerint a támadás sokkolta Frederiksennét, és az eset mindannyiukat, akik közel állnak hozzá, megrázta.

A támadást több európai vezető is elítélte, köztük Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke, és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, akik mind megdöbbenésüket és együttérzésüket fejezték ki. Von der Leyen elítélte az "aljas tettet", és erőt és bátorságot kívánt a miniszterelnöknek, mondván, hogy a támadás "szembemegy mindazzal, amiben hiszünk és amiért harcolunk Európában".

Morten Lokkegaard, a jobbközép Liberális Párt képviselője hangsúlyozta, hogy a demokrácia szempontjából kulcsfontosságú, hogy politikai nézettől függetlenül lehessen vitát folytatni, és az erőszak aláássa a nyilvános vitát és a demokráciát. Ulf Kristersson svéd miniszterelnök is aggodalmát fejezte ki Frederiksen miatt.

Frederiksen pártja a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint vezet a vasárnapi választások előtt, de támogatottságuk jelentősen visszaesett az elmúlt hónapokban. 2019 óta vezeti Dániát, és a dán politikai élet meghatározó alakjaként ismert, aki képes szövetségeket építeni a politikai megosztottságon túl, és az Európai Tanács elnöki posztjának lehetséges jövőbeli jelöltjeként emlegetik.

Politikusok elleni támadássorozat indult Európában

Az elmúlt hetekben több európai politikust is megtámadtak. Németországban Matthias Ecke szociáldemokrata európai parlamenti képviselőt kampányplakát-ragasztás közben támadták meg, aki súlyos sérülésekkel került kórházba. Robert Fico szlovák miniszterelnököt május 15-én meglőtték, életveszélyes sérülésekkel került kórházba, de már otthon lábadozik és megbocsátott támadójának. Egy AfD párti képviselőjelöltre is támadást intéztek Németországban, miután tetten ért három plakátrongálót.

Dánia a katonai segélyek terén Ukrajna negyedik legnagyobb támogatója. Májusban 5,6 milliárd korona (290 milliárd forint) értékben küldtek légvédelmet támogató és tüzérségi eszközöket. Ez már a tizennyolcadik segélyszállítmány volt.