Csipes Tamara és Gazsó Alida Dóra párosa nyerte a kajakválogatót

Csipes Tamara és Gazsó Alida Dóra párosa diadalmaskodott a női K-2 500 méteres döntőjében a szegedi kajak-kenusok válogatóversenyén, ezzel Gazsó is biztosan részt vesz az olimpián.

A Honvéd kettőse már az egyes versenyben is dominált, és a páros döntőjében is magabiztosan, több mint egy másodperccel nyertek a mezőny előtt. A második helyen Pupp Noémi és Fojt Sára, míg a harmadikon Lucz Anna és Hadvina Dóra ért célba. Az első két helyezett páros tagjai a verseny záró 500 méteres négyes számában is együtt fognak indulni, mindannyian Csipes Ferenc csoportjában készülnek.

Csipes Tamara az M4 Sportnak nyilatkozva elmondta, hogy az elmúlt két hétben hullámvölgyeket élt meg, és még csak most dolgozza fel a csütörtöki versenyt. Hozzátette, hogy bár érezte a jó formát, nem volt biztos abban, hogy ez a versenyen is megmutatkozik-e. „Még mindig meg tudom lepni magamat és igazából ennek örülök a legjobban, nem is feltétlenül az időeredménynek. Hogy van bennem még annyi akarat, hogy mindegy, mi történik körülöttem, én odaállok és megcsinálom. Ezt szeretném továbbvinni Párizsig.” – fogalmazott a kétszeres olimpiai bajnok.

A pénteki versenyen a szétlövés során Nádas Bence és Tótka Sándor kajak, valamint Kiss Ágnes és Nagy Bianka kenu kettese is bekerült az Európa-bajnokságon induló keretbe és az olimpiai csapatba. Kopasz Bálint és Adolf Balázs szintén biztosította helyét az olimpián 1000 méter egyesben.

A férfiaknál a Kurucz Levente és Opavszky Márk, valamint a Nádas Bence és Tótka Sándor duó közötti küzdelem kiélezett volt, de a tapasztaltabb Nádasék végül 35 századmásodperccel nyertek. Nádas a célba érkezés után hatalmas csatakiáltást hallatott, míg Kuruczék a stégen ülve emésztették a vereséget.

A kenusoknál Adolf Balázs ismét győzött, miután korábban Hajdu Jonatánnal párosban már kivívta az olimpiai indulás jogát. Kopasz Bálint a kajakosok között egyeduralkodóként, több mint négy másodperccel nyert Varga Ádám és Szántó-Szabó Tamás előtt.

A női kenu kettesek 500 méteres számában a Kiss Ágnes és Nagy Bianka páros győzött, ezzel ők is bekerültek az olimpiai csapatba. Boros Gergely szakmai igazgató szerint Kiss Ágnes sikerével eldőlt, hogy C-1 200 méteren nem lesz szétlövés az olimpiáért közte és Takács Kincső között, utóbbi is a párizsi csapat tagja lesz.

A válogató után a magyar kajak-kenusok 16 kvótával rendelkeznek a párizsi olimpiára, hat férfi és négy női kajakossal, valamint három-három férfi és női kenussal. Az Európa-bajnokságon induló válogatottat hétfőn, az olimpiai csapatot pedig július 2-án hirdetik ki.