Celine Dion és a küzdelem a ritka betegséggel

Celine Dion a Today című műsorban nyíltan beszélt a stiff-person-szindrómával kapcsolatos nehézségeiről, amelyek között az éneklés különösen megterhelő számára.

Az énekesnőt 2022-ben diagnosztizálták stiff-person-szindrómával, azaz „merev ember szindrómával”, ami egy ritka idegrendszeri kór. A betegség tünetei közé tartozik az izommerevség és a fájdalmas izomgörcsök, amelyek miatt bizonyos testrészek mozdulatlanná válhatnak. Jelenleg nincs hatékony gyógyszer rá, de különböző terápiákkal kezelhető . Dion elmondása szerint énekelni ebben az állapotban olyan érzés, "mintha valaki fojtogatna" . Az énekesnő a betegség fizikai hatásait is bemutatta az interjú során, amelynek teljes változata június 11-én kerül majd adásba az NBC-n. Dion a torkát befelé nyomva ujjaival szemléltette, hogy "olyan, mintha valaki errefelé nyomná a gégédet, a garatodat", és fojtott hangon, lihegve folytatta, hogy "Olyan, mintha így beszélnél, és nem tudsz se feljebb, se lejjebb menni" .

A stiff-person-szindróma görcsöket is okoz, amelyek Dion szerint előfordulhatnak a hasban, a gerincben, a lábaiban, a kezeiben és az ujjaiban is. Az énekesnő megosztotta, hogy a görcsök olykor annyira súlyosak, hogy egyszer még a bordái is eltörtek .

Dion betegsége következtében nem tudott turnézni, és nagy részben távol maradt a nyilvánosságtól. Azonban februárban meglepetésszerűen megjelent a Grammy-gálán, ahol hatalmas ovációt kapott . Gyógyíthatatlan betegsége ellenére az énekesnő mégis azon dolgozik, hogy minél hamarabb újra felléphessen és visszatérhessen a rajongói elé .