"Itt a szerelem az szerelem" - Karácsony Gergelyék kirakták a szivárványos zászlót a Városházára és bulit tartottak a Szabadság hídon

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is megjelent a szivárványzászló a budapesti Városháza épületén, amely a Pride hónap kezdetét jelzi, miközben a főpolgármester egy választói bulit is tartott a Szabadság hídon.

A júniusi hónap a büszkeség hónapjaként ismert, amikor az LMBTQ-közösség küzdelmeire és mozgalmaira hívják fel a figyelmet. Ebben az időszakban sokan vállalnak színt, legyen szó magánszemélyekről, cégekről vagy szervezetekről, akik szivárványos öltözetbe bújnak, vagy az interneten keresztül fejezik ki szolidaritásukat az elnyomás elleni küzdelem mellett.

Karácsony Gergely főpolgármester az elmúlt öt év során többször is kiállt az egyenjogúság mellett, és ez a hagyomány idén sem szakadt meg. A Városháza épületére idén is kiakasztották a szivárványos zászlót, amely a hónap folyamán ott is marad. Karácsony Gergelyt korábban kritikák érték ezért a gesztusért, de ő kitart amellett, hogy ki kell állni a város elvei és értékei mellett.

A főpolgármester közösségi oldalán osztott meg egy üzenetet és egy fotót a zászlóról: "Történhet bármi, mindig és mindenkor ki kell állnunk ennek a városnak az elvei és értékei mellett. Kezdődik a Pride hónap, és mint az elmúlt öt évben, most is kikerült a Városházára a szivárványos zászló. Mert ott a helye. Mert ennek a városnak a nagyszerűségét a sokszínűsége adja. Mert itt a szerelem az szerelem, a család az család. Mert Budapesten mindenkinek joga van ahhoz, hogy azzá legyen, ami ő maga, céljaival, ábrándjaival, kalandszomjával és a másikhoz való kapcsolódásával. Mert Budapesten mindenkinek szabadságában áll, hogy saját sorsának főszereplője lehessen. És mert tudjuk: a szabad társadalomban annak polgárai egymás szabadságáról is gondoskodnak. A többséghez tartozni felelősség: hogy mindaz, ami nekem megadatott, mindenki másnak is járjon ebben a városban és ebben a hazában. Sokszor idéztem már a mondatot, amit valaki a kőhegyi menedékház zászlótartó rúdjára vésett: ahogy egymással bánunk, az a hazánk. Ahogy egymással bánunk, az a mi városunk. Budapest. Én ebben hiszek, és ettől nem tágítok" - fogalmazott Karácsony Gergely.

A főpolgármester nem csak a Városházán, hanem a város egy másik jelképes pontján is megjelent, ahol a Szabadság hídon tartott „választó bulit”. Beszédében megköszönte a diákszervezeteknek, hogy őt támogatják a főváros vezetéséért folytatott harcban. Viccelődve megjegyezte, hogy bár a hídra felmászni elvileg tilos, de "annál tovább gyerekek, nem szabad mászni, ez még határeset...". Karácsony Gergely hangsúlyozta, hogy szeretne olyan politikát csinálni, ami az emberek életéről szól, és büszke arra, hogy nem csak diákszervezetek, hanem idős szervezetek, roma szervezetek és Budapest cégeinek szakszervezetei is támogatják őt. Beszédében kiemelte, hogy a fiatal szavazói gyakran "apunak" hívják, ami nagyon jól esik neki, és arra buzdítja, hogy minden budapesti fiatalt egy kicsit a saját gyermekének tekintsen, mert "ma nehezebb gyereknek lenni mint korábban". Beszédét azzal zárta, hogy a választók döntik el, kinek a kezében lesz június 9-étől Budapest, majd azzal a kívánsággal búcsúzott: "Éljen a szabad, éljen a zöld, éljen a szolidáris Budapest!".