A magyar EU-elnökség idején felfüggeszthetik a Magyarország elleni eljárásokat

A Szabad Európa által megszerzett dokumentumok szerint Brüsszel megígérte, hogy a magyar kormány együttműködése esetén a magyar EU-elnökség alatt szüneteltetik a Magyarország ellen indított jogi eljárásokat.

Valère Moutarlier, Thierry Breton belső piacokért felelős biztos kabinetfőnöke és a magyar kormány képviselői, Ódor Bálint uniós nagykövet és helyettese, Molnár Katalin április 30-án találkoztak Brüsszelben. A találkozóról készült magyar jegyzőkönyv szerint Moutarlier kijelentette, hogy a magyar elnökség ideje alatt mérsékelt aktivitással lehet számolni a magyar eljárások továbbléptetése tekintetében.

Magyarország 2023. július 1-jétől december 31-ig tölti be az Európai Unió soros elnöki posztját, ami alatt a kormány kevesebb szigorúságra számíthat az Európai Bizottság részéről.

Az eljárások között szerepel a jogállamisági eljárás is, amelyet 2022 december 15-én indítottak meg. Az elnökség alatt végleges forrásvesztés is bekövetkezhet, ha a Tanáccsal nem sikerül megállapodni a 17 elvárt feltételről. Az elsőre veszélyben lévő összeg nagyjából egymilliárd euró.

Az eljárások lezárását az is sürgeti, hogy a vagyonkezelő alapítványok és a modellváltó egyetemek nem köthetnek kötelezettségvállalást friss uniós forrásokra. A Horizont Európánál és az Erasmus+ programnál már károkat szenvedtek, és a kormány saját programokat indított Pannónia és HU-rizont néven a kutatási együttműködésekre és az oktatási cserékre.

Bóka János EU-ügyi miniszter szerint az Európai Bizottság a „kapuőr” a feltételességi eljárásnál, de az elmúlt hónapokban nem volt túl aktív ezen a területen. A magyar kormány egy intézkedési csomagot készített, amelyre az Európai Bizottság jóváhagyását várják.

A Szabad Európa szerint Moutarlier az EU Pilot eljárást említette, amely lehetővé teszi a bizottság számára, hogy az ügyet kötelezettségszegési eljárás nélkül oldja meg. A hulladékkoncesszió ügyében például még nem indítottak kötelezettségszegési eljárást, sem EU Pilot eljárást.

A találkozón szóba került a harckocsik beszerzése is, amelyeket a magyar kormány német gyártóktól rendelt meg. Moutarlier szerint a közbeszerzések esetén biztosítani kell a versenyt, és ebben az ügyben a bizottság el is indította az EU Pilot eljárást.

A kiskereskedelmet érintő ügyekben a kormány szerint megszűnt az EU Pilot eljárás indokoltsága, mivel az ársapkákról szóló kormányrendeletet már hatályon kívül helyezték. Moutarlier azonban úgy véli, az élelmiszerár-infláció csökkentését szabályozó kormányrendelet továbbra is kifogásolható.

Moutarlier a megbeszélés végén jelezte, hogy amennyiben a magyar fél kellően transzparens és proaktív az egyes eljárásokban, a bizottságnak van mozgástere az eljárások továbbléptetése vagy várakoztatása terén.

A találkozó részleteivel kapcsolatban Ódor Bálintot és Molnár Katalint keresték, válaszukat követően frissítik a cikket.