Biden szerint a helyzet Gázában sokkal rosszabb lenne nélküle

Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök figyelembe vette a figyelmeztetéseit, és ennek köszönhetően az Izraeli Védelmi Erők (IDF) mérsékeltebb katonai akciót hajtottak végre Rafahban.

Az amerikai elnök szerint az izraeli miniszterelnök meghallgatta figyelmeztetéseit a rafahi nagyszabású katonai offenzívával kapcsolatban, ami eredményeként a városba kisebb számban hatoltak be az izraeli erők. Biden elmondása szerint eredetileg teljes erővel tervezték megszállni Rafahot, beleértve a város elfoglalását is, de végül ez nem történt meg. "Úgy volt, hogy teljes erővel mennek Rafahba - megszállják egész Rafahot, bemennek a városba, elfoglalják, teljes erővel vonulnak be. Ezt nem tették meg" - mondta Biden.

Az interjúban felmerült a kérdés, hogy Netanjahu vajon kitart-e a múlt héten Izrael által benyújtott túszalku javaslat mellett. Biden válasza szerint Netanjahu nyilvánosan megerősítette elkötelezettségét a javaslat mellett, és hangsúlyozta, hogy Európai szövetségeseik is támogatják a tűzszünet elérését.

A Közel-Keleten, különösen Rafah térségében az elmúlt hetekben fokozódott a feszültség. Rafah stratégiai fontosságú helyszín mind Izrael, mind a palesztin csoportok számára. Az IDF eredeti tervei szerint teljes erővel kívánták megszállni a várost, ami súlyos humanitárius következményekkel járhatott volna. Biden figyelmeztetései valószínűleg a civil áldozatok számának minimalizálására és az izraeli katonai akciók mérséklésére irányultak.