Érdi politikai változások: Bács István kilép a Fidesz-frakcióból

Pest megye legnagyobb városában, Érden Bács István, a város egyik legmegosztóbb politikusa, a volt alpolgármester bejelentette kilépését a Fidesz-KDNP-Összefogás frakciójából. Döntését több irányból érkező „presszióval” indokolta, korábban pedig az Átlátszó által feltárt korrupciógyanús ügyekben érintett volt. Bács a kilépését követően bocsánatot kért az Átlátszó munkatársától, és elmondta, hogy pártutasításra történtek a gyalázkodásai.

Az Átlátszó 2018 óta foglalkozik Érd és környékének korrupciógyanús ügyeivel, amelyek során többek között T. Mészáros András volt érdi polgármester gazdagodását is vizsgálták. A Fidesz 2019-ben Érden és Tárnokon is vereséget szenvedett, ami a tényfeltáró újságírók és civilek munkájának következménye lehetett. T. Mészáros a választási eredmények ismeretében csalódottságát fejezte ki. A csatornázási projekttel kapcsolatos szabálytalanságok miatt az uniós hatóságnak több mint 1,4 milliárd forintot kellett visszafizetni, amelynek T. Mészáros volt a közbeszerzési főfelelőse. Emellett T. Mészáros 38 millió forint tiszteletdíjat is felvett a csatornatársulástól, miközben a társulási járandóság mellett polgármesteri illetményét is kapta. Bács István, T. Mészáros bizalmasa, az ellenzéket állatokhoz hasonlította, és a csürhe tagjainak nevezte. T. Mészáros kriminológiai értelemben büntetett előéletűnek számít, és bűncselekmény miatt elítélték. A választások után indult ügyben végül bűnösnek vallotta magát.

Bács István megerősítette, hogy 2023 április 3-án hagyta ott a Fidesz-KDNP-Összefogás érdi képviselő-csoportját, de a Fidesz tagja marad. Munkáját az érdi közgyűlésben folytatja, de már nem részesül a frakciófegyelemből. Bács korábban bejelentette, hogy nem indul a következő választáson. Az óvodai projektekkel kapcsolatos eljárásban tanúként hallgatták ki.

Bács István a vádakat utasításra nem háríthatta, és a győzelem volt a fontos, nem az egyéni érdekek. A Fidesz-frakcióból való kilépését egy népszavazási kezdeményezés támogatása miatt indított etikai eljárás előzte meg. Bács István a választások után vált az érdi Fidesz belső ellenzékének tagjává, és szívélyesebben kommunikált az ellenzéki városvezetéssel.

A főügyészség szóvivője szerint az óvodai projektekkel kapcsolatos büntetőeljárás felderítési szakaszban van, és még nem került sor vádemelésre. Bács István vállalkozása, a Medida Plus Kft. 2022-ben több mint 10 millió forintos árbevételt ért el. T. Mészáros András a Fidesz helyi szervezetének elnöki posztjáról távozott, de megtarthatta frakcióvezetői tisztségét, az önkormányzati választásokon azonban nem indítják.

Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke a Fidesz-KDNP támogatásával indul polgármesternek Érden. A Nemzeti Fórum és az Érted Családbarát Egyesület jelöltje, aki korábban 9 millió forint támogatást nyert el a Városi Civil Alaptól. A jelenlegi polgármester, Csőzik László és Kardosné Gyurkó Katalin független jelöltekként indulnak a választáson.

Kis Zoltán