A Meta adatkezelési tervei aggodalmat keltettek

Az osztrák jogvédő csoport, a NOYB felhívást intézett nemzetközi adatvédelmi szervezetekhez, hogy lépjenek fel a Meta ellen, mivel a vállalat személyes adatokat kíván felhasználni mesterséges intelligenciájának fejlesztésére.

A NOYB szerint a Meta új adatkezelési gyakorlata, amely június 26-án lép életbe, lehetővé teszi a cég számára, hogy felhasználja a felhasználók több évnyi személyes bejegyzéseit, fotóit és nyomkövetési adatait az új mesterséges intelligencia technológiájuk fejlesztéséhez. A jogvédők már 11 panaszt nyújtottak be a Meta ellen, és felkérték többek között Ausztria, Belgium, Franciaország, Németország és más országok adatvédelmi hatóságait, hogy sürgősségi eljárást indítsanak a vállalat közelgő adatkezelési változásai miatt.

A Meta azonban visszautasította a kritikákat, és egy május 22-i blogbejegyzésben azt állította, hogy az MI csak a nyilvánosan elérhető és engedélyezett adatokat fogja felhasználni, valamint azokat az információkat, amelyeket az emberek nyilvánosan megosztottak a cég közösségi oldalain. A vállalat szerint az adatvédelmi törvényeknek megfelelően járnak el, és hasonlóan működnek, mint más technológiai vállalatok Európában.

A NOYB alapítója, Max Schrems szerint azonban a Meta nem rendelkezik olyan jogos érdekkel, amely felülírhatná a felhasználók adatvédelemhez való jogait, különösen a reklámozás terén, és a vállalat most ugyanezt az érvet használja fel a meg nem nevezett MI-modell fejlesztésére is. Schrems úgy véli, hogy a Meta figyelmen kívül hagyja az Európai Bíróság ítéleteit.

A NOYB korábban is több panaszt nyújtott be a Meta és más nagy technológiai vállalatok ellen az Európai Unió általános adatvédelmi rendeletének (GDPR) megsértése miatt, amelyek súlyos pénzbírságokkal fenyegetnek. A Meta korábban jogos érdekre hivatkozott, amikor a felhasználók adatait akarta használni MI modelljeinek fejlesztésére, de az Európai Bíróság kimondta, hogy ez nem állja meg a helyét.