AP: Változott az izraeli harcmodor, egyre kevesebb a női és gyerek áldozat Gázában

Az Associated Press (AP) elemzése szerint jelentősen csökkent a palesztin női és gyerek áldozatok aránya a Hamász és Izrael közötti háborúban, ami Izrael változó harcmodorának köszönhető.

A civil áldozatok közötti nők és gyerekek halálozási aránya a konfliktusok egyik legfontosabb mutatója. Az AP adatai alapján a háború kezdete óta, 2023 októberétől kezdve ez az arány 64 százalék felett volt, azonban 2023 áprilisában már 40 százalék alá csökkent. Ezt a jelentős változást az ENSZ jelentései és a Hamászhoz kötődő egészségügyi minisztérium közleményei nem tükrözték vissza.

Gabriel Epstein, a washingtoni Közel-Kelet-politikai Intézet kutatási asszisztense szerint az áldozatok általános halálozási arányának csökkenése egyértelműen az Izraeli Védelmi Erő (IDF) megváltozott működésének eredménye. Az IDF csökkentette a légi bombázások gyakoriságát, több kisebb dróncsapást hajtott végre és a szárazföldi műveletekre összpontosított.

A harcok intenzitásának csökkenésével párhuzamosan a halálos áldozatok száma tovább nőtt, de lassabb ütemben. Úgy tűnik, hogy a civil áldozatok száma csökkenő tendenciát mutat. Az egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint az áprilisban azonosított halálesetek 38 százalékát nők és gyerekek tették ki.

Az AP megjegyzi, hogy a gázai minisztérium által közölt halálozási arányszámok többször nem voltak megalapozottak. Egy példa erre, amikor februárban a női és gyermek áldozatok arányát 75 százalékra tették, amit Izrael politikai haszonszerzés céljából történő adatfelfújásként kritizált.

Az áldozatok tényleges száma és a civilek aránya kiemelten fontos, mivel Hágában két nemzetközi bíróság is vizsgálja azokat a vádakat, amelyek szerint Izrael népirtást és háborús bűnöket követ el a palesztinok ellen. Izrael álláspontja szerint a konfliktus során mindent megtettek a polgári áldozatok elkerülése érdekében, többek között evakuálási parancsokat adtak ki és a gázai lakosság 80 százalékát kitelepítették. Ezzel szemben a Hamászt azzal vádolják, hogy élő pajzsként használja a civileket.