Pozitív fejlemények az iparágban

Az ipari termelés jelentős növekedést mutatott az elmúlt év azonos időszakához képest, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint.

Az ipari termelés volumene 2024 áprilisában 6,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet, azonban munkanaphatástól megtisztítva 2,4 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától. A KSH gyorsjelentése rámutat, hogy az eltérés oka részben az, hogy az idei áprilisban több munkanap volt, mint a 2023-as év azonos hónapjában.

A hónapok közötti összehasonlításban az ipari kibocsátás szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján 0,7 százalékkal csökkent márciushoz képest.

A feldolgozóipari alágak többsége járult hozzá a termelés növekedéséhez. A legnagyobb súlyú alágak közül kiemelkedő növekedést mutatott a járműgyártás, a számítógép, elektronikai és optikai termék gyártása, valamint az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása. Ezzel szemben a villamos berendezés gyártása csökkenést mutatott.

Az év első négy hónapját tekintve az ipari termelés 1,7 százalékkal maradt el a 2023-as év azonos időszakától. A havi összehasonlításban pedig a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 0,7 százalékos csökkenést mutatott az előző hónaphoz képest.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint a magyar gazdaság alapvető tényezői jól teljesítenek, de az ipar teljesítményét visszafogja a háború negatív hatásai miatt gyengélkedő európai gazdaság, különösen a német gazdaság gyengélkedése késlelteti az ipar teljesítményének helyreállását. A minisztérium várakozásai szerint a visszaeső infláció miatt élénkülhet a belföldi kereslet, illetve a beruházásokat támogató kormányzati intézkedések nyomán jöhet el a fordulat. Emellett abban is reménykednek, hogy a reálbérek a külpiacokon is emelkednek, és mérséklődhet a nemzetközi kamatszint is.

Borítóképünk illusztráció, rajta az esztergomi Suzuki-gyár dolgozói.