Az energiaitalok egészségügyi kockázatairól

Új kutatások szerint az energiaitalok jelentős egészségügyi kockázatokat rejthetnek magukban a magas cukor- és koffeintartalmuk miatt, ami növelheti a vérnyomást és szívritmuszavarokat okozhat. Az Independent szerint egyes energiaitalokban akár háromszor annyi koffein található, mint egy átlagos presszókávéban.

Az energiaitalok nem csak koffeint, hanem más kiegészítő összetevőket is tartalmaznak, mint például taurint és guaranát, amelyek befolyásolhatják a szívritmust és a vérnyomást. Az amerikai Mayo Klinika kutatói 144 olyan beteg adatait elemezték, akik szívmegállást követően túlélték a sürgősségi ellátást, és megállapították, hogy a vizsgált személyek közül hét fogyasztott energiaitalt az életveszélyes esemény előtt.

Peter Schwartz, olasz kutatóorvos szerint bár nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy az energiaitalok közvetlenül életveszélyes szívritmuszavarokat okoznak, fontos figyelmeztetni a fogyasztókat a lehetséges veszélyekre. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a koffein mértékletes fogyasztása hasznos lehet, de az energiaitalokban található magas cukortartalom mindenképpen kockázatos.

Beanie Robinson, londoni táplálkozási szakértő szerint az energiaitalok alkalmi fogyasztása nem jelent különösebb veszélyt, de egészségesebb alternatívák is léteznek az energiaszint növelésére, mint például a citrommal, mentával vagy limeal ízesített ásványvíz.