Űrkongresszus Balatonfüreden

Balatonfüred adott otthont az I. Hazai Űrkongresszusnak, ahol Fábián Gergely államtitkár is részt vett, és Magyarország űripari tevékenységének bemutatása mellett üzletfejlesztési és partnerségi tapasztalatcserére is sor került.

Az eseményen kiemelték, hogy az Európai Űrügynökséghez (ESA) való csatlakozás óta Magyarország jelentős anyagi forrásokhoz jutott az űrtevékenység terén, és a részvétel az ESA programjaiban is növekedett. Fábián Gergely hangsúlyozta, hogy stratégiai cél a nemzetközi kapcsolatok bővítése az űriparban, és több ESA programba kívánnak bekapcsolódni.

A konferencia változatos programokat kínált minden korosztály számára, többek között kolonizációs növény kóstolót, óriás térkép bemutatót és VR programokat. Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós, valamint a Magyar Űrhajós Program (Hunor) két jelöltje, Kapu Tibor kutatóűrhajós és a tartalékos kutatóűrhajós, Cserényi Gyula is jelen voltak.

Az államtitkár felkérte a hazai űripari szereplőket, hogy vegyenek részt az űripari konzultációban, amely a követendő stratégiák kidolgozásában és a szektor fejlesztésében nyújt majd segítséget.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május végén jelentette be, hogy Kapu Tibor és Cserényi Gyula űrhajósok kiképzése az Egyesült Államokban folytatódik. Ferencz Orsolya korábban is megerősítette, hogy a kiválasztott űrhajósok az USA-ban készülnek fel. Az Index interjúiban a négy űrhajósjelölt beszélt arról, hogyan kerültek be az űrhajósprogramba, milyen kiképzésen esnek át, és milyen szerepet tölthetnek be a magyarok az űriparban.