Az élelmiszerbiztonság fontossága a fogyasztói döntésekben

Az élelmiszerek ára és íze mellett a biztonság a harmadik legfontosabb szempont, amit a vásárlók figyelembe vesznek. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) "Safe2Eat" kampányt indított, amelynek célja a fogyasztói tudatosság növelése az élelmiszerbiztonság terén, és Magyarország is részt vesz ebben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) támogatásával.

Az élelmiszerbiztonság világnapja június 7-én van, és ezen a napon különösen fontos felhívni a figyelmet az élelmiszer-eredetű megbetegedések jelentőségére. Európában évente körülbelül 23 millió ember szenved élelmiszer-eredetű megbetegedésben, és ezek közül átlagosan 4700 eset végződik halállal. A probléma gyakran a háztartásokban alkalmazott helytelen élelmiszerkezelési gyakorlatokra vezethető vissza, amelyeket jogszabályokkal nem lehet szabályozni, így a szemléletformálás válik kulcsfontosságúvá.

Az EFSA által indított "Safe2Eat" kampány 18 európai országban, köztük Magyarországon is elindult, hogy javítsa a lakosság élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos tudatosságát. Az EFSA 2023-as kutatása szerint az európaiak 70%-a érdeklődik az élelmiszerbiztonság iránt, de 60%-uk a kapcsolódó információkat túl szakmainak és nehezen érthetőnek találja. A kampány célja, hogy világosan és közérthetően közvetítse az élelmiszerek mögött álló tudományt, segítve ezzel a fogyasztókat abban, hogy a biztonságot és az egészséget szem előtt tartva hozzanak döntéseket.

A "Safe2Eat" kampány témái között szerepelnek az élelmiszer-eredetű megbetegedések, a helyes élelmiszer-kezelési technikák, az élelmiszerjelölések olvasásának fontossága és az élelmiszerhulladék-csökkentési gyakorlatok. Emellett a kampány arra is ösztönzi a fogyasztókat, hogy ismerjék meg az élelmiszer-adalékanyagokat, az új élelmiszerek biztonságosságát és az élelmiszer-allergének jelenlétét.

Bernhard Url, az EFSA ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy az EU szigorú élelmiszerbiztonsági előírásainak köszönhetően a fogyasztók biztosak lehetnek abban, hogy a megvásárolt és elfogyasztott élelmiszerek biztonságosak. A "Safe2EatEU" kampány segít a fogyasztóknak magabiztos döntéseket hozni az élelmiszerekkel kapcsolatban, ehhez pedig fontos, hogy megértsék az élelmiszerbiztonság tudományát és annak kapcsolatát az asztalra kerülő ételekkel.