Mi a hosszú élet titka?

Az Index "Holnaptól" című sorozatában a hosszú élet titkát kerestük, és az egészséges életmód alappilléreit vizsgáltuk meg. A sorozatban számos területet érintettünk, a táplálkozástól kezdve a mozgáson át az alvásig, valamint a stresszkezelés és a kapcsolatok fontosságát is körbejártuk. A sorozat utolsó részében összegzést készítettünk.

Magyarországon a megelőzhető és kezelhető halálozások aránya közel kétszerese az uniós átlagnak, és az életmódbeli kockázati tényezők jelentős szerepet játszanak a halálesetekben. A születéskor várható élettartam 76,2 év, ami az ötödik legalacsonyabb az EU-ban. A daganatos megbetegedések száma is magasabb az uniós átlagnál, a magyarok pedig többet dohányoznak és nagyobb mértékben elhízottak. A mentális problémák terén valamelyest jobb a helyzet, de az öngyilkosságok száma mégis magas.

A táplálkozás kiemelten fontos az egészség megőrzésében, a magyarok étrendje azonban zsírdús és rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban szegény. Dobák Zita dietetikus szerint az étkezéseknek az alábbi arányban kellene eloszlaniuk: reggeli 20%, tízórai 12,5%, ebéd 30%, uzsonna 12,5%, vacsora 25%. Az okostányér elveit követve egy főétkezésnél egyharmad zöldség, egyharmad köret és egyharmad feltét a javasolt. A napi étkezés felének zöldségből és gyümölcsből kellene állnia. A helyes folyadékfogyasztás is fontos, a magyarok azonban kevesebbet isznak az ajánlott mennyiségnél.

A rendszeres fizikai aktivitás elengedhetetlen a hosszú és egészséges élethez. Babai László háziorvos szerint a gyerekeknek napi másfél óra, a felnőtteknek heti 150 perc közepes intenzitású kardio és kétszer 30 perc izomerő-növelő mozgás lenne az ideális. Az idősebbeknél a futást a tempós gyaloglás váltja fel, és az egyensúlyra összpontosító gyakorlatok is fontosak. A mozgáshiány növeli a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és más problémák kialakulásának kockázatát.

Az alvás minősége és szerkezete is lényeges, a nem REM-fázis és a REM-fázis váltakozása alakítja az alvás szerkezetét. Az esti pihenés során előnyös lenne a telefonok és egyéb kütyük használatának csökkentése.

A stressz a mindennapi életünk része, és három szinten jelentkezhet: fizikai, lelki és szellemi. Bérczes Ádám mentálhigiénés segítő szerint a kapcsolatunk a természettel is fontos, és a stressz tüneteit sokan káros szenvedélyekkel próbálják kezelni. Trábert Attila pszichiáter szerint a függőség népbetegség, de nem vesszük elég komolyan a problémát.

A kapcsolatok és a magány kérdése is fontos az egészség szempontjából. Dávid Beáta szociológus szerint a kapcsolati háló növeli a valahová tartozás érzését és elősegíti a gyógyulást. A magány terjedése komoly probléma, és rosszabb hatással lehet az egészségre, mint az alkohol vagy a cigaretta.

Az egészséges életmód sorozatunk célja, hogy ösztönözzön a változásra, és felhívja a figyelmet az egészséges életmód fontosságára. Az Index április 1-jén indította el a sorozatot, amelynek részei a táplálkozás, a folyadékbevitel, a mozgás, az alvás, a stresszkezelés, a káros szenvedélyek és a kapcsolatok témakörét járták körül.