Az állampapír továbbra is a befektetők kedvence

Áprilisban az állampapír ismét a legkelendőbb befektetéssé vált, a kisbefektetők bankbetétek helyett értékpapírokat részesítettek előnyben. A Magyar Nemzeti Bank adatai alapján a lakossági megtakarítások jelentős része állampapírba és befektetési alapokba áramlott.

A Bank360.hu jelentése szerint áprilisban a kisbefektetők a bankbetétek helyett inkább állampapírba, befektetési alapokba és részvényekbe fektettek. A Magyar Nemzeti Bank friss adatai alapján a lakosság értékpapír-állománya növekedett, hazai papírokban közel 25 ezer milliárd, külföldiekben pedig majdnem 3300 milliárd forintot tartottak. A bankbetétekbe áprilisban gyakorlatilag nem került friss lakossági megtakarítás, annak ellenére, hogy a hónap elején vonzó banki akciók indultak a betéti kamatsapka eltörlése után.

Az állampapírok iránti kereslet a februári megtorpanás után ismét megélénkült, és áprilisban 143,5 milliárd forinttal több pénzt fektettek be az emberek, mint amennyi lejárt vagy eladásra került. Ennek eredményeként a háztartások állampapír-állománya 12 885 milliárd forintos történelmi csúcsra emelkedett. A banki kötvények iránti kereslet viszont megtorpant, és a befektetési alapok továbbra is népszerűek maradtak, a lakosság hazai befektetési alapokban tartott vagyona közel 9650 milliárd forintra nőtt.

A kisbefektetők részvényállománya is történelmi csúcson volt április végén, a hazai részvényekben lévő megtakarítások mennyisége 1810,5 milliárd forintot ért el. Ebből 988 milliárd forintot a bankrészvények, valószínűleg jelentős részben OTP-részvények tettek ki. A nem pénzügyi vállalatok részvényeiben 808 milliárd, egyéb cégek részvényeiben pedig 9,4 milliárd forintot tartott a lakosság. Emellett a kisbefektetők 725 milliárd forint értékben tartottak külföldi részvényeket is, és valószínűleg sokan kereskedtek a nagy amerikai technológiai cégek, mint az Nvidia és Microsoft papírjaival.