A repülés közbeni alkoholfogyasztás veszélyei

Egy friss kutatás szerint a repülés közbeni alkoholfogyasztás jelentős egészségügyi kockázatokat rejthet magában, különösen az idősebb vagy beteg utasok számára, mivel csökkenti az oxigéntelítettséget és növeli a pulzusszámot.

Sok utas számára a repülőgépen történő alkoholfogyasztás egy módja a repülési stressz csökkentésének, és úgy vélik, hogy jobban alszanak tőle. Azonban a Deutsche Welle által ismertetett új kutatás rámutat, hogy ezek az italok jelentős egészségügyi kockázatokkal járhatnak.

A Német Légügyi és Űrhajózási Központ (DLR) és az RWTH Aachen Egyetem kutatói által végzett tanulmány szerint a repülőgép kabinjában létrehozott mesterséges nyomás, amely körülbelül 2500 méteres magasságnak megfelelő nyomást biztosít, különösen veszélyes lehet az alkoholt fogyasztó idősebb vagy már meglévő betegségekkel küzdő utasok számára.

A magasban a csökkent légnyomás miatt alacsonyabb a véroxigén-telítettség, ami a Thorax folyóiratban megjelent tanulmány szerint egészséges esetben 90% körül van. Ha ez az érték alacsonyabb, az izmok és szervek nem kapják meg a szükséges mennyiségű oxigént, ami szédülést vagy hányingert okozhat, és érzékeny utasoknál gyorsabb légzést eredményezhet.

A kutatók 48 vizsgálati alanyt osztottak két csoportra: egyiket normál környezeti nyomású alváslaboratóriumban, másikat pedig egy magassági kamrában vizsgálták, amely hasonló légnyomással rendelkezett, mint egy repülőgép kabinja. Mindkét csoportban voltak olyanok, akik alkoholt fogyasztottak alvás előtt.

Az eredmények szerint az ittas tesztalanyok átlagos pulzusszáma 88 ütés/percre emelkedett, és oxigéntelítettségük 85 százalék körüli értékre csökkent a szimulált repülőgép-kabinban. Az átlagos pulzusszámuk magasabb volt azokhoz képest is, akik nem fogyasztottak alkoholt. Bár első pillantásra ezek az értékek nem tűnnek drámainak, az idős és beteg emberek számára komoly problémákat okozhatnak.

: Deutsche Welle