Komoly figyelmeztetést kapott Jeruzsálem: nem hagyhatják, hogy összeomoljon a palesztin érdekvédelmi szervezet

Az Egyesült Államok figyelmeztette Izraelt, hogy a Palesztin Hatóság összeomlása súlyos biztonsági fenyegetést jelentene - közölte a Times of Israel.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma komoly figyelmeztetést adott ki Izrael számára, miszerint a Palesztin Hatóság összeomlása súlyos következményekkel járhat. Washington ismét nyomást gyakorol szövetségesére, hogy biztosítsa a bevételek folyósítását a Hatóság számára.

Az 1990-es években kötött békemegállapodások értelmében Izrael pénzt gyűjt a Hatóság nevében. Ez az összeg adóbevételekből és vámokból származik, amelyeket Izrael beszed és továbbít a Hatóságnak. Azonban az október 7-i dél-izraeli Hamász terrortámadás és az azt követő gázai háború után Izrael hónapokig zárolta ezeket a bevételeket.

Nemrégiben azonban megállapodás született arról, hogy több százmillió sékelnyi adóbevételt Norvégián keresztül utalnak át a Hatóságnak. Ezzel biztosítják, hogy ezek az összegek ne kerüljenek Gázába.

Bezalel Smotrich szélsőjobboldali pénzügyminiszter azonban figyelmeztetett, hogy megszakítja a pénzek átutalását, ha a Hatóság folytatja nemzetközi erőfeszítéseit államként való elismerésére.

A Világbank nemrégiben arra figyelmeztetett, hogy a Hatóság költségvetési helyzete "drámaian romlott", és fennáll annak veszélye, hogy teljesen összeomlik.

Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy néhány nagyon közvetlen beszélgetés során világossá tették Izrael kormánya számára, hogy nincs semmi, ami jobban ellentétes lenne Izrael stratégiai érdekeivel, mint a Palesztin Hatóság összeomlása.

Miller elismerte a Hatóság hiányosságait, de kiemelte, hogy a ramallahi székhelyű szervezet hozzájárult Ciszjordánia stabilitásának fenntartásához. Ez különösen fontos volt akkor is, amikor Gázában háború dúlt, amelyet évek óta a rivális Hamász irányít.

"Ha azt látjuk, hogy a Palesztin Hatóság összeomlik és az instabilitás elterjed Ciszjordániában, az nem csak a palesztinok számára jelent problémát" - mondta Miller. "Ez Izrael állam számára hatalmas biztonsági fenyegetést jelent" - tette hozzá Matthew Miller.