Adathalász csalók elleni védekezésre figyelmeztet az OTP

Az OTP Bank felhívja ügyfelei figyelmét, hogy adathalász csalók próbálják rávenni őket az átutalási limit megemelésére és a számlájukon lévő összeg "biztonságos számlára" történő elutalására.

Az OTP Bank tájékoztatása szerint 2024. május 8-tól automatikusan 1 millió forintos napi limitet állítottak be az internet- és mobilbankból indított átutalásokra az ügyfelek védelme érdekében. Ezt a limitet kizárólag a bankfiókban személyesen, vagy a Mobilbanki alkalmazásban lehet megváltoztatni. Ha ismeretlen személyek telefonon, sms-ben vagy emailen keresztül arra kérik az ügyfeleket, hogy változtassák meg ezt a limitet, azonnal meg kell szakítani a kapcsolatot és értesíteni kell a bankot.

A bank hangsúlyozza, hogy sosem fordul az ügyfelekhez ilyen kéréssel, és gyanús tranzakciókra hivatkozva nem kérnek pénzügyi műveletek végrehajtását.

Továbbá az OTP arra kéri ügyfeleit, hogy legyenek különösen óvatosak, amikor mobilbanki alkalmazásukhoz új eszköz regisztrálását kérik tőlük. Ha olyan sms üzenetet kapnak, amely új eszköz regisztrálásáról tájékoztat, és nem ők kezdeményezték ezt, akkor törölniük kell az üzenetet és semmilyen körülmények között nem szabad megadniuk a kapott kódot.

Az elmúlt időszakban több mint 18 ezer magyar ügyfél vált online pénzügyi csalás áldozatává, akiktől összesen 23 milliárd forintot loptak el a bűnözők. Ez átlagosan napi ötven eredményes támadást jelent, ami rávilágít az ilyen jellegű csalások súlyosságára.