Az Európai Parlament új ciklusának kezdete

A mintegy 400 millió európai választópolgár június 6-9. között választja meg az új Európai Parlament (EP) tagjait, azonban az alakuló ülésre több mint egy hónapot kell várni, és az Európai Bizottság is csak az év második felében alakul meg.

A választásokat követően, miután a tagországokban lezárultak a választással kapcsolatos jogorvoslatok, a nemzeti hatóságok jelzik az EP-nek a megválasztott képviselők listáját. Ezt követően, július 15-én estig megalakulnak a parlament politikai csoportjai.

Az Európai Parlament tizedik ciklusának első ülését július 16-19. között tartják, ahol megválasztják az új parlament elnökét és alelnökeit. Ezt követően, várhatóan július 22-30. között megalakulnak az EP szakbizottságai.

Az Európai Parlament választja meg az Európai Bizottság következő elnökét, akihez a tagországok állam- és kormányfői tesznek javaslatot a választások kimenetelének ismeretében. A jelöltnek az EP-képviselők abszolút többségének, legalább 361 képviselő támogatását kell megszereznie, ami a folyamatot akár szeptemberig is elhúzhatja.

Az Európai Unió lakosságszámának növekedése miatt az Európai Parlament taglétszáma a jelenlegi 705-ről 720-ra emelkedik.

Az új bizottsági elnök megválasztása után a tagállami kormányok döntenek arról, hogy kit jelölnek az Európai Bizottságba. A bizottság elnöke határozza meg, hogy ki milyen posztot kap a testületben. A jelölteket az EP illetékes bizottságai hallgatják meg, majd az EP plenáris ülése szavaz a testület egészéről. A szavazást követően az Európai Tanács hivatalosan kinevezi az Európai Bizottság tagjait, és az új testület várhatóan novemberben vagy decemberben lép hivatalba.