Az Európai Bizottság Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdését sürgeti

Az Európai Bizottság tervei szerint még ebben a hónapban javasolni fogja Ukrajna és Moldova uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdését, hogy kifejezzék támogatásukat a háború sújtotta országoknak, mielőtt Magyarország átveszi az EU soros elnökségét.

Az Európai Bizottság azzal érvel, hogy Ukrajna már teljesítette a csatlakozáshoz szükséges kritériumokat, beleértve a korrupcióellenes intézkedéseket és a nemzeti kisebbségek nyelvhasználati jogainak védelmét. A Bizottság szerint a hivatalos tárgyalásokat még ebben a hónapban meg kell kezdeni, azonban ehhez az uniós tagállamok egyhangú támogatása szükséges. Magyarország azonban várhatóan ellenezni fogja az ajánlást, kifogásolva az ukrajnai magyar kisebbség helyzetét.

Orbán Viktor miniszterelnök korábban már többször használta fel vétójogát az Ukrajnával kapcsolatos uniós döntésekben, beleértve a tagjelölti státusz megadását és egy jelentős segélycsomag késleltetését. Habár a magyar kormány más tagállamok nyomására engedett a múltban, idén még nem volt hajlandó feladni vétóját az uniós katonai segélyek Kijevnek történő elkülönítése kapcsán.

Belgium, az EU soros elnökségét jelenleg betöltő ország, minden erőfeszítést megtesz az egyhangúság elérése érdekében, hogy a csatlakozási tárgyalások első fordulóját még június 25-én megtarthassák, mielőtt július 1-jén Magyarország veszi át a soros elnökséget. Az Európai Bizottság szerint ez a lépés jelentős, mivel az EU-nak Ukrajna melletti elkötelezettségét mutatja az orosz agresszióval szemben, és előkészíti a potenciálisan hosszadalmas és bonyolult csatlakozási folyamatot.