Ursula von der Leyen bukását is okozhatja egy vizsgálat

Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke, átláthatóságért és jogállamiságért felelős uniós biztos bejelentette, hogy az Európai Unió vizsgálja a médiaszabadság helyzetét Olaszországban, ami aggodalomra adhat okot Ursula von der Leyen számára, miközben második elnöki ciklusához keresi az olasz támogatást.

Az Európai Bizottság figyelemmel kíséri az olaszországi médiaszabadsággal kapcsolatos "negatív tendenciákat", hasonlóan más országokban, például Szlovákiában tapasztalt helyzetekhez – mondta Jourová egy brüsszeli tájékoztatón. Christian Wigand, az Európai Bizottság szóvivője szerint azonban az alelnök szavait a cikkben túl messzire vitték, hangsúlyozva, hogy az olaszországi helyzetet az éves jogállamisági jelentés keretében figyelik, mint minden uniós tagállam esetében.

Jourová kedden kritizálta, hogy az európai médiaszabadságról szóló törvény, amely a szerkesztőségek védelmét célozza meg a politikai befolyástól, még nem lépett hatályba, és csak 2025 augusztusában kezdik el teljes körűen alkalmazni.

Ursula von der Leyen számít Melonira

von der Leyen törekvéseit, hogy a második ciklusra elnyerje a jobboldali olasz miniszterelnök, Giorgia Meloni támogatását, a médiaszabadság helyzetével kapcsolatos megjegyzések árthatnak. Az Olaszország Fivérei pártot vezető Meloni az EP-választásokon indul, és von der Leyennek 361 európai parlamenti képviselő támogatására van szüksége a második ciklus elnyeréséhez. A választások eredményétől függően von der Leyen kénytelen lehet túltekinteni saját jobbközép Európai Néppártján és a 2019-ben őt támogató szocialista és liberális frakciókon.

Vera Jourová nem kommentálta von der Leyen Meloni felé tett ajánlatát, de hozzászólásaival Olaszországot a médiaszabadság kérdésében Szlovákia mellé helyezte, ahol a sajtó elleni támadások fokozódtak.

Romlott a médiaszabadság helyzete, nőtt a kormány befolyása

A sajtószervezetek szerint Olaszországban a kormány beavatkozása és az újságírók elleni perek száma nőtt, mióta Meloni 2022-ben hatalomra került. A RAI újságírói májusban sztrájkba léptek, hogy megvédjék magukat a kormányzati befolyástól. A Meloni-kormányt a rágalmazási perek miatt is bírálták, amelyek akár hat év börtönnel is büntethetők, ami az EU-ban a második legszigorúbb ilyen jellegű büntetés. Az alkotmánybíróság a rágalmazási törvény reformját rendelte el, de Meloni kormánya elhalasztotta a törvény parlamenti vitáját. Olaszország az RSF sajtószabadság-indexében öt helyet esett vissza, a 46. helyre került.