Az EU-ból való kitiltás szélén egy üzenetküldő alkalmazás

Az Európai Bizottság által kidolgozott törvénytervezet értelmében az üzenetküldő szolgáltatásoknak figyelniük kellene platformjaikon megjelenő illegális tartalmakra, ami a Signal üzenetküldő szolgáltatás szerint a felhasználók magánszférájának súlyos megsértését jelentené. A cég vezetője, Meredith Whittaker szerint inkább elhagyják az EU piacát, mintsem hogy engedjenek a nyomásnak és megsértsék az adatvédelmi elveiket.

Az Európai Bizottság által előterjesztett törvényjavaslat szerint az üzenetküldő alkalmazásoknak kötelező lenne figyelniük és jelenteniük a bűncselekménynek minősülő tartalmakat, valamint eltávolítaniuk azokat. A Signal vezetője, Meredith Whittaker a Computer Bild cikkére hivatkozva kijelentette, hogy a cég elutasítja az ilyen típusú megfigyelést, és ha szükséges, inkább kivonulnának az EU piacáról.

Whittaker hangsúlyozta, hogy a Signal nagy jelentőséget tulajdonít az adatvédelemnek, és nem hajlandóak kompromisszumot kötni ebben a kérdésben. A Computer Bild szerint a felhasználóknak egyelőre nem kell aggódniuk, mivel az alkalmazás nem fog hirtelen eltűnni, és a szolgáltatás továbbra is támogatni kívánja az uniós polgárokat.

A Signal vezetője egy X-csatornán keresztül közölte, hogy a cég határozottan ellenzi az EU Bizottságának javaslatát, és ha szükséges, kilépnek az uniós piacról, de nem veszélyeztetik adatvédelmi garanciáikat.

Az EU Bizottsága eredetileg a gyermekbántalmazás elleni védelem céljából terjesztette elő a chat-ellenőrzésre vonatkozó jogszabálytervezetet, de a teltarif.de szerint a módosított koncepció ellenére is fennmarad a magánélet védelmének kérdése.

A Signal vezetője továbbá hangsúlyozta, hogy a cég nem szeretne önszántából távozni az EU-ból, és mindent megtesz annak érdekében, hogy az Unióban maradhasson. Csak akkor hagyják el az EU piacát, ha a Bizottság kiutasítja őket a kért változtatások bevezetésének elmulasztása miatt.

Jelenleg még semmi sem dőlt el véglegesen, és a tagállamok véleménye is megoszlik a csevegő-alkalmazások felügyeletét illetően, így egyelőre nem világos, hogy a törvénytervezetet elfogadják-e.