Betiltják a füstölt szalonnás chipset az EU-ban

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) veszélyesnek ítélte és betiltotta a füstölt szalonnás ízesítésű élelmiszereket, beleértve a chipset is, mivel kutatások szerint növelik a rák kialakulásának kockázatát.

Az ízesítő aromák egészségre gyakorolt hatásait vizsgáló kutatások során kimutatták, hogy a füstaromák növelhetik a rák kialakulásának kockázatát, ezért az Európai Unió döntése értelmében megszüntetik azon termékek árusítását, amelyek ilyen aromákat tartalmaznak. Nyolc fajta füstaromával kapcsolatban merültek fel komoly egészségügyi aggályok, mivel a vizsgálatok a füstös ízeket előállító vegyi anyagok sejtkárosító hatását tárták fel.

A tilalomról szóló megállapodás áprilisban született meg, és a határozat értelmében két éven belül kell kivezetni ezeket a termékeket az üzletekből.