Az iOS 18 újdonságai: Egy teljesen új app az iPhone-okon

Az Apple hamarosan bemutatja az iOS, iPadOS, macOS, watchOS, tvOS és a visionOS legújabb verzióit a 2024-es Worldwide Developer Conference-en, ahol számos újítás várható. A magyarországi idő szerint hétfő esti eseményen az Apple történelmének eddigi legnagyobb szoftveres bejelentésére számíthatunk.

A szivárogtatások és a Bloomberg értesülései alapján az iOS 18-ban egy teljesen újratervezett kezdőképernyő, egy MI által támogatott, új generációs Siri és további MI-alapú fejlesztések is helyet kaphatnak. Az Apple egy új alkalmazást is bevezet, amely a Jelszókezelőt váltja majd fel, és önálló appként lesz elérhető a felhasználók számára.

Az új Passwords alkalmazás az iCloud Keychain szolgáltatást használja majd a jelszavak és felhasználónevek szinkronizálására az eszközök között, és lehetőséget biztosít jelszavak importálására más szolgáltatásokból, mint például a 1Password és a LastPass. A szoftver kompatibilis lesz a Vision Pro headsettel és a windowsos számítógépekkel, valamint támogatni fogja az automatikus kitöltést, a kétfaktoros bejelentkezéshez használható hitelesítési kódok létrehozását, és hitelesítési alkalmazásként is funkcionálhat. Emellett a Passwords képes lesz jelszavak generálására és tárolására, hasonlóan olyan népszerű jelszómenedzserekhez, mint például a LastPass vagy a 1Password.

Az Apple ezzel a lépéssel gyakorlatilag kiszoríthatja a piacról a harmadik féltől származó jelszómegőrző alkalmazásokat, hiszen a felhasználók valószínűleg az integrált, saját megoldást részesítik majd előnyben. A Passwords alkalmazás a különböző weboldalakon és alkalmazásokban használt jelszavak mellett wifihálózatok jelszavait is képes lesz tárolni.

Az Apple június 10-én kezdődő rendezvényén várhatóan számos fejlesztést, és a legújabb iPhone operációs rendszert, az iOS 18-at is be fogják majd mutatni. Pletykák szerint nagy bejelentések várhatóak az Apple mesterséges intelligencia fejlesztéseiről is, amelyet az OpenAI-al együttműködve dolgoznának le a jövőben. Az iOS 18-at, és vele együtt az új jelszókezelőt várhatóan a jövő héten megrendezett WWDC-n, az Apple konferenciáján mutatják majd be.

A legfrissebb értesülések szerint azonban a régebbi készülékek tulajdonosai lehet, hogy hiába várják az Apple mesterséges intelligenciás újdonságait, mivel csak a tavalyi Pro modellnél korábbi iPhone-okon nem élesítik őket. Mark Gurman, a Bloomberg szakírója szerint a felokosított Siri képes lesz irányítani az iPhone egyes részeit – alkalmazásait, funkcióit –, bár a külső fejlesztők appjait nem, és egyszerre több parancsot sem fog tudni feldolgozni. Egyes MI-funkciók az eszközön futnak majd, míg mások a felhőben, de iPhone 15 Pro és M4 processzorral szerelt iPad Pro lesz szükséges egyes MI-funkciókhoz. A mesterséges intelligencia eszközön történő futtatása hardverigényes folyamat, így reálisnak tűnik a korábbi eszközök kihagyása.

Június 10-én minden kiderül, de a bemutató még nem jelenti majd az új rendszerek érkezését: néhány hónapos tesztidőszak következik, és várhatósan ősszel fut be az új funkciókat hozó iOS 18.