Alteo részvények: jelentős árfolyam-emelkedés várható

Az Alteo energiavállalat részvényeire vonatkozóan a Kalliwoda elemzőház kiemelkedően pozitív célárat határozott meg, amely közel 70 százalékos növekedést vetít előre.

Az Alteo, amely elsősorban a megújuló energiák területén tevékenykedik, erős első negyedéves eredményeket közölt a csökkenő energiaárak ellenére. A vállalat adózott eredménye az előző év azonos időszakához képest ugyan elmarad a rekord profittól, de az energiaválság előtti időszak eredményeihez képest még mindig magas számokat mutat. Ez arra utal, hogy az Alteo eredményessége a 2022-es energiaárrobbanás előtti időszakhoz képest magasabb szinten alakul.

A Kalliwoda elemzőház friss modellje szerint a részvények vételre ajánlottak, a következő 12 hónapra vonatkozó árfolyamvárakozás pedig 5995 forint, ami 66 százalékos potenciális növekedést jelent a jelenlegi árfolyamhoz képest. Az Alteo részvényárfolyama az idei évben eddig 26,7 százalékkal emelkedett.

Az elemzők a magas célár indoklásaként kiemelik, hogy az Alteo 2024-re jelentős növekedésre pozícionálja magát, különösen a megújuló energia és a hulladékgazdálkodás területén. A vállalatnak ugyanakkor magas kamatkiadásokkal és piaci volatilitással kell szembenéznie. A megújuló energiaforrások piaci feltételeinek kedvező alakulása miatt az elemzők további növekedést várnak. Az Alteo beruházásai a szélturbina-gyártásba és egy 20 MW-os naperőmű megvásárlása, amely 2024 második negyedévében kezdi meg működését, előnyös helyzetbe hozzák a vállalatot a tiszta energia iránti növekvő kereslet kihasználására.

Az elemzők szerint a nyersanyag- és villamosenergia-árak hamarosan normalizálódhatnak, és optimisták a 2024-es pénzügyi évre vonatkozóan 22 és 24 milliárd forint közötti csoportszintű EBITDA elérését illetően. Az Alteo stratégiai kezdeményezései keretében végrehajtott intézkedések pozitívan járulhatnak hozzá a cél eléréséhez. A 2024-es pénzügyi évre vonatkozó előrejelzés szerint az Alteo 105,2 milliárd forint árbevételt és 12,9 milliárd forint EBIT-et érhet el, míg a 2025-ös pénzügyi évre további növekedést prognosztizálnak, a bevétel elérheti a 114,1 milliárd forintot, az EBIT pedig a 12,2 milliárd forintot.

Fontos megjegyezni, hogy a jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak.