Bútorból kevesebb, üzemanyagból több fogyott áprilisban

Április hónapban a magyarok kevesebbet költöttek, mint a megelőző hónapban, ami a Központi Statisztikai Hivatal adataiból derült ki. A bútorüzletek forgalma csökkent, az üzemanyagból viszont több fogyott.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint áprilisban csaknem egy százalékkal kevesebbet vásároltak a magyarok, mint márciusban. A szakértők egyelőre nem tudják a pontos okát, de a vásárlóerő visszaesésére hivatkoznak. A bútorüzletek forgalma 2023-hoz képest két százalékkal csökkent, ami jelentős visszaesést jelent az előző évekhez képest, amikor 20 százalékkal kevesebb termék fogyott, mint 2021-ben.

Egyes üzletek áremeléssel próbálták ellensúlyozni a bevételkiesést, azonban ez nem mindenhol bizonyult hatékonynak, mivel a bútor nem tartozik a létfontosságú cikkek közé, és az emberek először élelmiszert és a gyerekek ellátását helyezik előtérbe.

A műszaki cikkek piacán is csökkenést tapasztaltak áprilisban, de az élelmiszer és az üzemanyag iránti kereslet növekedett. Összességében a kiskereskedelmi forgalom 3,2 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest, de márciushoz viszonyítva 0,9 százalékkal kevesebbet vásároltak az emberek.

Az RTL által megkérdezett szakértő szerint a magyarok jelenlegi vásárlási szintje hasonlatos a 2021-es évhez, és míg más országokban egy éves lemaradásról beszélhetünk, Magyarország esetében ez akár három évet is jelenthet. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a múlt héten kifejtette, hogy az emberek „nem érzik, hogy már nincs gazdasági válság”, és nem érti, miért nem költenek bátrabban.