Kínai akkumulátorgyárak kerülhetnek tiltólistára

A CATL és a Gotion High Tech gyáraiban tapasztalt munkakörülmények régóta vita tárgyát képezik.

Republikánus törvényhozók egy csoportja kezdeményezte, hogy a CATL és a Gotion High Tech által gyártott termékeket azonnal vegyék fel az amerikai importtilalmi listára. A törvényhozók szerint a két vállalat beszállítói láncaiban kényszermunkát alkalmaznak.

A Forddal és a Volkswagennel is kapcsolatban álló CATL-t és Gotiont a törvényhozók szeretnék felvenni az ujgur kényszermunka megelőzéséről szóló törvény által meghatározott szervezetek listájára. Ezt a Wall Street Journal információi alapján a Reuters is megerősítette.

Az entitáslista, amelyre a törvényhozók a vállalatokat fel szeretnék venni, korlátozza azon áruk behozatalát, amelyeket az amerikai kormány szerint kisebbségek elleni népírtásban használtak fel a kínai Hszincsiang régióban. Peking és a Gotion is tagadja a visszaéléseket.

A Volkswagen Group China egyik szóvivője kijelentette, hogy a vállalatnak nincsenek bizonyítékai arra, hogy kínai üzleti tevékenységük megsértette volna az emberi jogokat. A gyártó kínai vállalata 26 százalékos részesedéssel rendelkezik a Gotion-ban. A CATL is visszautasította a vádakat.