Az Egyesült Államokban növekvő terrortámadás veszélyére figyelmeztetnek

Merrick Garland, az Amerikai Egyesült Államok igazságügyi minisztere szerint nőtt a terrortámadások kockázata az országban, különösen a Hamász október 7-i izraeli cselekménye után.

Merrick Garland a képviselőház igazságügyi bizottsága előtti meghallgatáson beszélt arról, hogy az igazságügyi minisztérium "aggódik" egy lehetséges terrortámadás miatt az Egyesült Államokban, amely hasonlíthat a Hamász által október 7-én Izraelben végrehajtott támadáshoz. A tárcavezető szerint a fenyegetettségi szint jelentősen megemelkedett, és a minisztérium minden nap aggódik a kérdés miatt.

Garland kiemelte, hogy a Gázai háború kirobbanása óta jelentősen megnőtt az antiszemita fenyegetések száma, és az arab- és muszlimellenes fenyegetések is megjelentek, amelyek félelemmel töltik el a közösségeket. A miniszter hozzátette, hogy a polgárjogi munka fontos része az ilyen fenyegetések megállítása.

Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA) éves jelentése szerint az antiszemitizmus Európában is növekszik, és a Hamász októberi terrortámadása, valamint Izrael katonai válasza a Gázai övezetben a zsidók elleni fenyegetések és erőszak riasztó növekedését váltotta ki az Európai Unióban. Az ügynökség szerint az EU-ban egyre növekvő intolerancia több társadalmi csoportot érint, beleértve a muszlimokat, az afrikai származásúakat, a romákat és a migránsokat is. Az online platformokon terjesztett félrevezető információk pedig csak súlyosbítják a helyzetet.