Hatalmas bukástól menti meg az állam Tiborczot, Garancsit és Hernádit

A HVG szerint a kormány egy speciális jogi megoldással menti meg a befuccsolásgyanús beruházásokat, és több százmilliárd forintért megvesz 350 ezer négyzetméternyi irodát a kormányzati kedvencektől.

A kormány tervei szerint a következő években több állami hivatal és vállalat költözik a fővárosból Zuglóba és a Kopaszi-gátra, ahol még fel sem épült irodaházakba, amelyek összköltsége már most mintegy 620 milliárd forintra rúg. A piaci lehetőségek között jóval olcsóbban is találhatnának megfelelő helyet, hiszen az idén az irodák több mint 13 százaléka, jövőre pedig várhatóan 15 százaléka lesz üres.

A HVG információi szerint a kormányzati kedvencek, mint Tiborcz István, Garancsi István, Balázs Attila és Hernádi Zsolt extraprofittal zárnák a túlméretezett fővárosi építkezéseiket, ha az állam nem vásárolná meg az irodákat. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő által kiperelt szerződés szerint a Balázs érdekeltségébe tartozó ZVK Development Kft. 150 ezer négyzetméternyi irodáját 244 milliárd forintért, míg a Tiborcz és Garancsi érdekeltségébe tartozó Dürer Befektetési Kft. 40 ezer négyzetméternyi irodáját 120 milliárd forintért veszi meg az állam. A Tiborcz–Garancsi–Hernádi-trió Budapart nevű projektjéből kiválasztott 160 ezer négyzetméternyi irodakomplexum pedig további 255 milliárd forintba kerül az adófizetőknek.

A cikk szerint az ominózus beruházások eleve nem piaci alapon indultak, és a fejlesztők állami garanciát kaphattak a biztos vevőre. A jogi konstrukció értelmében az állam jelzálogjogot jegyez be a fejlesztő tulajdonában lévő telkekre az elkészült tervek és engedélyek fejében, amelyeket nemzetgazdasági szempontból kiemeltté minősítettek.

Az állam a Bosnyák tér és a Dürer-Park esetében az előlegek arányában terheli meg az ingatlanokat, míg a Budapartnál az egész jövőbeni értéket egyszerre jelenítette meg az Amarus nevű projektcég ingatlanján. A cél világos: a kiváltságos fejlesztők pénzellátása, amit több oldalról is biztosít az állam. Balázs Attila cégcsoportja, a Bayer Construct 50 milliárd forintnyi kötvényt bocsátott ki, a Budapart fő beruházója pedig majdnem 35 milliárd forintnyi kötvényt, amiből az Eximbank hitelét válthatta ki. A Dürer-projektben az állam a Tiborczhoz köthető Főnix Magántőkealapba 50 milliárd forintnyi krízispénzt fektetett be az MFB Bankon keresztül, amelynek így 70 százaléknyi befolyása van a cégben.