A repülőgépek titkos pihenőhelyei, amelyeket az utasok soha nem láthatnak

A repülőgépeken léteznek olyan titkos területek, amelyeket kifejezetten a személyzet pihenésére tartanak fenn, és ahová az utasoknak szigorúan tilos a belépés. Ezek a "legénységi pihenőrekeszek" a hosszú távú járatokon nyújtanak lehetőséget a pihenésre, és még a legmagasabb státuszú utasok sem férhetnek hozzájuk.

Egyes repülőgépeken kialakított rejtett „legénységi pihenőrekeszek” kizárólag a személyzet tagjai számára elérhetőek, akik a hosszú távú járatok során itt pihenhetnek, az utasok számára pedig ezek a helyek nem látogathatóak. A CNN információi szerint ezek a bunkerek párnázott matracokkal, ágyneművel, világítással, konnektorokkal, légkondicionálóval és a repülőgépek tipikus biztonsági felszereléseivel, mint például oxigénmaszkokkal vannak ellátva, és az újabb repülőgépek esetében a fő kabin felett, a felső törzsben helyezkednek el. A régebbi gépeken ezeket a helyeket gyakran a raktérben vagy a főfülkében alakították ki.

Susannah Carr, a United Airlines légiutas-kísérője szerint ezek a helyek hasonlítanak a Disney varázslatához, amelyet zárt ajtók mögött tartanak. Carr, aki rendszeresen repül a Boeing 787-es, 777-es és 767-es gépeken, elmondta, hogy néha az utasok összekeverik ezeket a titkos helyeket a mosdóval, de a személyzet gyorsan elirányítja őket, mivel tilos a belépés. Ő maga „katakombáknak” nevezi a szűkös fülkéket, és kiemelte, hogy az újabb repülőgépeken a titkos ajtó egy létrával ellátott leszállóhelyre vezet, ami a hálófülkékhez vezet tovább, bár ezek a helyek a klausztrofóbiások számára túl szűkösek lehetnek.

A hosszú járatok során, amelyeket hat óránál hosszabb repülési időként definiálnak, a személyzetnek az út csak 10%-át kell pihenéssel töltenie, ami körülbelül másfél órát jelent járatonként. Karoliina Åman, a Finnair légiutas-kísérője szerint ez az az időszak a repülés során, amikor nem válaszolnak az utasok hívásaira, és semmilyen más feladatot nem végeznek, csak pihennek, és hagyják, hogy a lábuk és az elméjük is pihenjen.

A légiutas-kísérők többsége nem alszik el ezekben a rejtett szobákban, hanem inkább olvasnak vagy zenét hallgatnak. Sokan úgy vélik, hogy a munkájukra is jó hatással van, ha egy hosszú járat során van lehetőségük 1 órára vagy akár csak néhány percre is elvonulniuk.

: New York Post